Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O VISINI POSEBNE NAKNADE ZA PODSTICAJ POVLAŠĆENIH PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE U 2022. GODINI: Neće se menjati naknada za povlašćene proizvođače struje


Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije ostaće ista kao prišle godine i iznosiće 0,437 dinara po kilovat času (kWh), odlučila je Vlada Republike Srbije. Ta naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije.

Naknada koja predstavlja jedan od takozvanih administrativnih troškova koji plaća svaki potrošač električne energije u Srbiji, poslednji put menjana je pre godinu dana.

Za 2020. godinu ona je bila tri puta manja i iznosila je 0,093 dinara za kilovat čas.

Prema pisanju portala Balkangreenenergynews, visina te naknade na prosečnom računu za struju u Srbiji tada je sa 33 dinara, skočila na 153 dinara.

Ovaj trošak, koji se plaća za sve proizvođače "čiste" električne energije u Srbiji, dobijaju i vlasnici malih hidroelektrana (MHE).

Pored njih dobijaju ih i vlasnici vetroelektrana, solarnih i gasnih elektrana. Podsticaji im se isplaćuju u vidu fid-in tarifa, ako su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije i to praktično znači da im je država odobrila isplatu subvencija.

Prema mišljenju predstavnika udruženja za zaštitu potrošača Prosperitet iz Novog Sada, na računima za struju građani Srbije plaćaju još neke troškove koji nemaju veze sa utroškom struje: trošak garantovanog snabdevača, trošak za obračunsku snagu, naknadu za javne medijske servise, unapređenje energetske efikasnosti.

U Prosperitetu smatraju da bi Elektro-privreda Srbije (EPS), koja je državno preduzeće, samo naplatom troška obračunske snage svojim mogla da naplati oko 12,5 miliona evra mesečno, a da im pri tome ne proda nijedan kilovat-čas struje.

Građani i privreda u Republici Srpskoj prošle godine plaćali su za 15% manju naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 01.02.2022.
Naslov: Redakcija