Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TRGOVINI: Deklaracija obuhvata naziv proizvoda, vrstu, model, tip, količinu, u zavisnosti od prirode robe, kao i poslovno ime proizvođača. Za robu iz uvoza moraju da budu navedeni i ime uvoznika i zemlja proizvodnje


Svi proizvodi u maloprodajnim objektima u Srbiji od 31. januara moraju da imaju mašinski čitljivu oznaku poput barkoda ili kju-ar - koda, što je do sada bilo samo mogućnost. Ovaj propis donosi koristi za potrošače koji će, nakon instaliranja aplikacije na telefonu, skeniranjem neke od ovih oznaka moći da saznaju poreklo artikla i osnovne podatke o njemu. Posebno su značajne novine koje priprema Narodna banka Srbije, a koje će građanima uskoro omogućiti da, među prvima u Evropi, u svakoj prodavnici u zemlji plate robu putem telefona učitavanjem kju-ar koda sa proizvoda.

Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) počeo je da se primenjuje pre pola godine, osim odredbe koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom. Proizvođačima i trgovcima ostavljen je period od šest meseci kako bi mogli da se pripreme za ovu novinu.

Nastavak širenja mreže usluga instant plaćanja, koje priprema Narodna banka Srbije, potrošačima će uskoro omogućiti da proizvode plate skeniranjem njihovog kju-ar koda u svakoj prodavnici u zemlji. Kako objašnjavaju u NBS, postupak instalacije tog sistema je pri kraju. Ovo je posebno važno za trgovce koji će na taj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu umesto da čekaju po nekoliko dana, što je obično slučaj kada se plaćanje obavlja karticama. S druge strane, širenjem novih usluga u ovoj oblasti smanjuje se količina keša u opticaju, što je praksa u razvijenim zemljama u svetu.

Plaćanje skeniranjem kju-ar koda samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima. Što se tiče sigurnosti, u NBS kažu da su zajedno sa Udruženjem banaka Srbije ustanovili pravila šta tačno treba da sadrži ova oznaka, a ceo sistem se oslanja na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone. NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja, pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 sata, svakoga dana u nedelji.

Mašinski čitljive oznake, barkod i kju-ar kod, koje sadrže podatke o artiklu, veoma su pogodno sredstvo za praćenje robe i smanjuju troškove manipulacije. Prema Zakonu o trgovini, deklaracija obuhvata naziv proizvoda, vrstu, model, tip, količinu, u zavisnosti od prirode robe, kao i poslovno ime proizvođača. Za robu iz uvoza moraju da budu navedeni i ime uvoznika i zemlja proizvodnje.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 04.02.2020.
Naslov: Redakcija