Zastava Bosne i Hercegovine

PROGRAM EKONOMSKIH REFORMI (ERP) ZA PERIOD 2020-2022: ERP uručen šefu Delegacije EU u Srbiji


Srbija je ušla u visoke stope rasta, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, koji je predstavio Program ekonomskih reformi do 2022. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, a za koji kaže da je najvažniji strateški dokument.

Mali je simbolično uručio taj dokument šefu Delegacije EU u Srbiju Semu Fabriciju, kome je zahvalio na podršci reformama u Srbiji.

Mali je rekao da Program ekonomskih reformi treba da podrži rezultate fiskalne konsolidacije i ubrza stope rasta, a da dokument sažima sve ekonomske politike u cilju postizanja što bržeg poboljšanja životnog standarda i što bržeg rast srpske ekonomije.

Ministar kaže da je Srbija dobila od Evropske komisije niz pozitivnih ocena o ekonomiji i da je prepoznata kao motor razvoja regiona.

Naveo je da smo prošlu godinu završili sa rastom od 4,2 odsto, što se, dodaje, nadovezalo na rast od 4,4 odsto u 2018.

"Ušli smo u visoke stope rasta koje omogućavaju ne samo brži rast kvaliteta života građana, već i veće plate i penzije", poručio je Mali.

Kako je naveo, prošla godina je četvrta u nizu godina završenih sa suficitom.

Naglasio je da je 2019. godina završena sa viškom u državnoj kasi od 12,8 milijardi dinara što, ocenjuje, pokazuje ozbiljnost ekonomske politike i odgovornost jer se, dodaje, vodi računa o svakom dinaru.

Ministar finansija je naveo i da je prošla godina bila rekordna i po nivou stranih direktnih investicije koje su dostigle 3,8 milijardi evra.

Kaže i da je nezaposlenost smanjena ispod 10 odsto, a da sada iznosi 9,5 odsto.

"Ovaj strateški dokument je usmeren ka tome da nastavimo sa visokim stopama rasta i reformama", rekao je Mali i naveo da je osnova ovog dokumenta ulaganje i u obrazovanje, digitalizaciju, transport, infrastrukturu.

Mali kaže da su mere koje će vlada pokušati da sprovede usmerene na poboljšanje poslovnog ambijenta, ubrzavanje procedura i olakšavanje poslovanja, što će, naglašava, na kraju imati efekta na stope rasta.

Naveo je da je Ministarstvo finansija zaduženo direktno za pregovaranje o osam poglavlja sa EU, od kojih su šest otvorena, a da indirektno učestvuje u svim poglavljima.

Fabrici je rekao da je Program ekonomskih reformi strateški dokument koji je napisan na više od 200 strana, a naglašava mešavinu različitih politika koje će Srbija sprovoditi u narednih nekoliko godina.

"To je deo procesa pridruživanja i pristupa najprosperitetnijem tržištu na svetu. Program ekonomskih reformi je nešto smo započeli pre sedam godina i glavno je videti kako pomiriti i približiti srpsku ekonomiju evropskoj", rekao je Fabrici.

Naveo je da Program ekonomskih reformi Srbije biti poslat EK, a da će u Beograd doći jedan misija EK sastavljena od različitih eksperata da razgovara o ovom dokumentu.

"Početna tačka je dobra, makroekonomska stabilnost je ponovo tu, vidimo rast BDP, nisku inflaciju, stabilnost valute, smanjenje javnog duga. To su sve dobri elementi, ali strukturne reforme treba da pojačaju tu finansijsku stabilnosti i da dovedu do boljih rezultata", poručio je Fabrici.

Ostalo je još, kaže, pitanje državne pomoći, transparentnosti, sive ekonomije, poslovnog okruženja, državnih preduzeća, aktivnih mera zapošljavanje radi bolje integracije žena i mladih na tržište rada.

"To je važna aktivnosti i Srbija mora da pokaže koherentnost. Postoji čitav niz strateških dokumenata, ali ovaj dokument je deo procesa pristupanja Srbije EU koji će omogućiti bolju usklađenost sa EU", rekao je Fabrici.

EK će, kaže, analizirati ovaj dokument uz ekonomske programe svih 27 zemalja članica EU, o kojima će se izjasniti u maju.

Ministar je naglasio i da je ekonomija Srbije važna za EU, jer dve trećine izvoza Srbije ide u zemlje EU, a dve trećine ukupnih stranih investicija u Srbiji je iz zemalja Evropske unije.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija