Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Ustavni sud još uvek nije izvršio ocenu ustavnosti Zakona, a nema ni najavljenih izmena ovog propisa


Inicijativa Mame su zakon saopštila je da su obavili javni uvid u predmet koji su zbog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) predali Ustavnom sudu pre godinu dana i da taj sud od dobijanja zahteva do danas nije odgovorio i izvršio ocenu ustavnosti.

U saopštenju se podseća da je zahtev u kojem se traži ocena ustavnosti tog zakona podneo 31 narodni poslanik. Poslanica Tatjana Macura istakla je da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević "još jednom obmanuo građane Srbije svojom ponovljenom najavom da se izmene Zakona očekuju nakon usvajanja budžeta za 2020. godinu".

"Ušli smo u februar, najavljenih izmena nema u skupštinskoj proceduri, a nije pokrenuta niti jedna javna rasprava o izmenama spornog Zakona zbog kojeg žene u Srbiji primaju par stotina dinara tokom porodiljskog odsustva", navodi se u saopštenju.

Ona je ocenila da je namera jasna - da se izmene ne usvoje pre raspuštanja Narodne skupštine Republike Srbije uoči novih izbora. Apelujemo da ministar Đorđević najhitnije ispuni ono što je obećao - da pokrene javnu raspravu o izmenama Zakona i predlog izmena uputi u skupštinsku proceduru, a od Ustavnog suda Srbije očekujemo da odgovori na zahtev narodnih poslanika, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Danas, 03.02.2020.
Naslov: Redakcija