Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA O IZRUČENJU: Predviđeno izručenje državljana bez obzira na nacionalnost i delovaće retroaktivno u odnosu na sva krivična dela koja su u njemu pobrojana


Odbor Narodne skupštine Republike Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju i uputio ga parlamentu na razmatranje.

Ovaj ugovor, kojim se predviđa izručenje državljana bez obzira na nacionalnost, delovaće retroaktivno u odnosu na sva krivična dela koja su u njemu pobrojana, samo s jednim izuzetkom.

Naime, član 21. precizira da će izvršni organ zamoljene države imati diskreciono pravo da odbije izručenje za krivično delo izvršeno pre 1. januara 2005. godine, što bi u praksi trebalo da znači da SAD ili Srbija, po sopstvenoj proceni, mogu da odluče da li će traženo lice izručiti ili neće, čak i ako su ispunjeni svi zakonski uslovi za izručenje, a koje utvrđuje sud.

Ovaj Ugovor, inače, izrađen je po uzoru na Sporazum o izručenju potpisan između SAD i Evropske unije 2009. godine.

Kako ukazuju u Ministarstvu pravde Srbije, bilo je potrebno zaključiti ga radi unapređenja pravnog okvira saradnje između Srbije i SAD i propisivanja novih savremenih krivičnih dela.

Naime, saradnja dve države do sada se odvijala na osnovu Konvencije o izdavanju krivaca zaključene pre više od jednog veka, još 1901. godine, a koja je stupila na snagu 1902. godine.

Nakon ratifikacije, glavno pitanje koje će se postaviti i jeste ko bi sve prema ovom Ugovoru mogao da bude izručen, a odgovor bi trebalo tražiti upravo u tom članu koji garantuje diskreciono pravo država da same procenjuju šta im je činiti kada su u pitanju krivična dela izvršena pre 1. januara 2005. godine.

Prema novom Ugovoru, ako ga ratifikuju parlamenti obe države, biće moguće izručiti sopstvenog državljanina za praktično sva krivična dela, među kojima su i krivična dela savremenog doba - kao što su razna dela "sajber" kriminal, pranje novca, organizovani kriminal, terorizam i druga.

Međutim, Ugovor propisuje da izručenje neće biti odobreno ako je delo za koje se izručenje traži političko krivično delo.

Takođe, nadležni organi obe države, u slučaju SAD izvršni organ, može da odbije izručenje ako proceni da je zahtev za izručenje "politički motivisan" ili ako proceni da se delo tiče "povrede vojnih dužnosti, a koje ne spadaju u krivična dela iz opšteg krivičnog prava".

Ministarka pravde Nela Kuburović i američki ambasador Kajl Skot potpisali su 15. avgusta 2016. godine Ugovor o izručenju između Srbije i SAD, a koji će stupiti na snagu nakon ratifikacije u parlamentima obe države.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.02.2019.
Naslov: Redakcija