Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Zaposlene u javnom sektoru, koje su zbog majčinstva na bolovanju, neće dobiti povišicu kao ostale njihove kolege.


Roditeljski portal Bebac zatražio je od predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, da ispravi nepravdu koja je naneta trudnicama i porodiljama koje su, kako kažu, bez osnova izuzete od povećanja plata u javnom sektoru.

"S obzirom da država ćuti na zahteve roditelja i apel našeg portala kojim navodimo da su trudnice i porodilje bez osnova uskraćene za povećanje plata, očekujemo od vas da se konačno obratite roditeljima i ispravite nepravdu koju ste im naneli", poručili su roditelji premijerki.

Kako ističu, to je posle svih kašnjenja isplata trudnicama i porodiljama "vrhunac bahatosti i zanemarivanja osnovnog prava sadašnjih i budućih roditelja".

"Trudnice i porodilje ste ostavili mesecima bez primanja i time im još više otežali finansijski veoma zahtevan period, kada im je svaki dinar preko potreban", navodi Bebac.com.

Kada su plate i penzije umanjivane, žene koje su sada trudne ili su se porodile, takođe su oštećene i nema razloga da im sada, kao i ostalim zaposlenima, taj novac ne bude vraćen, navode u saopštenju.

"U suprotnom, trudnice i porodilje ostaće uskraćene za 3.000 do 5.000 dinara mesečno, što nije mali novac, posebno ako se uzmu u obzir svi troškovi koji im predstoje", poručili su roditelji.

Izvor: Vebsajt N1, 05.02.2018.
Naslov: Redakcija