Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI PRAVILNIK O BEZBEDNOSTI DEČIJIH IGRALIŠTA: Pravilnik će urediti kvalitet opreme na igralištima, a takođe će biti regulisano ograđivanje, osvetljenje i radno vreme


Deca u Srbiji se više neće igrati na betonu, imaće ograde na penjalicama i zaštite na pregibima kako ne bi povredili ruke ili noge. Takođe, igrališta neće biti otvorena kao sada 24 sata, već će postojati radno vreme, kako se tu ne bi skupljali pijanci i omladina kao do sada. Sve ovo predviđa prvi Nacrt pravilnika o većoj bezbednosti dece na igralištima koji je gotov i očekuje se da bude usvojen u junu.

Na ovu odluku, Ministarstvo privrede se odlučilo nakon niza događaja u kojima bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou, ali i zbog nerazumevanja, loših tumačenja i problema u primeni odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) i standarda kojim je u potpunosti preuzeta evropska Direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda.

Prema rečima pomoćnika ministra Aleksandra Starčevića, Pravilnik ne određuje dimenzije opreme na igralištima, ali kvalitet da.

- Primera radi, podloga mora biti od odgovarajućeg materijala, tako da dete, u slučaju da padne sa visine od oko tri metra padne na podlogu koja amortizuje udarac i da ta amortizacija udarca spreči prelome i teške povrede deteta. To je gumeni kompozitni materijal, neka kombinacija sa plastikom, ali nikako betonska podloga - kaže Starčević dodajući da retko kad pukne lanac ili se slomi prečka i da su najčešće povrede sa ljuljaške kada dete ispadne.

Na spravama gde postoje pregibi, kao na primer na klackalici, taj pregib mora da bude zaštićen da dete ne bi moglo da stavi ruku unutra i povredi se. Sprave visine od tri metra i više moraće da imaju ogradicu sa strane.

- Još jedna novina je ta što Pravilnik predviđa da će vlasnik da bude odgovoran, a u velikom broju slučajeva, to su lokalne samouprave jer su igrališta na javnim površinama. Planiran je inspekcijiski nadzor koji će vršiti komunalna inspekcija - otkriva pomoćnik ministra.

Ograđivanje, osvetljenje i radno vreme će takođe biti regulisano.

Prema podacima Ministarstva privrede, povrede kod dece i adolescenata su glavni uzrok smrti i invaliditeta u većini zemalja.

Izvor: Vebsajt Telegraf, S. Vasić, 06.02.2018.
Naslov: Redakcija