Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA "U FAZI NACRTA"


Direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić izjavio je da je u "fazi nacrta" novi zakon o udžbenicima, jer se važeći zakon o udžbenicima nije pokazao najkvalitetnijim.

Kojčić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da važeći zakon nije uspeo da odgovori visokim zahtevima izdavanja udžbenika, a da samo tržište udžbenika vredi do 200 miliona evra.

To je prilika za one koji žele da ostvare profit.Problem nije ni u postojanju konkurencije, ni u liberalizaciji tržišta, no, tržište ne bi smelo da bude nekontrolisano, istakao je Kojčić.

Direktor Zavoda za udžbenike je ocenio da bi konkurencija trebalo da bude prava, lojalna, korektna i zakonom uređena.

Zakon o udžbenicima mora da zabrani da se, pre svega, prodaju udžbenici u školama i da nastavnici budu isključeni iz tog procesa prodaje, da udžbenik bude predložen za upotrebu isključivo na osnovu njegovog kvaliteta, smatra Kojčić.

"Nije u pitanju nov zakon i jedini interes, samo kada je u pitanju suzbijanje korupcije, nego smo mi prethodnim zakonom diskriminisani na različite načine", rekao je Kojčić.

Kojčić je dodao da Zavod za udžbenike ima i obavezu izdavanja niskotiražnih udžbenika za nacionalne manjine i specifične škole.

Izvor: Tanjug, 6.2.2014.