Zastava Bosne i Hercegovine

SOLIDARNI POREZ OSTAJE?


Lekarska komora Srbije i sindikati i udruženja zdravstvenih radnika zatražili su 3.februara od Vlade Srbije da izuzme lekare i ostale zaposlene u zdravstvu od obaveze solidarnog oporezivanja zarada većih od 60.000 dinara.

Ministarstvo finansija poručilo je da nema odustajanja od zakona kojim je od početka godine ustanovljen solidarni porez na lična primanja iznad 60.000 dinara mesečno.

"Solidarni porez je ustanovljen zakonom i on se kao takav ne može ni ukinuti dokle god se ne konstituiše nova Skupština. Naš stav je bio da se on mora uvesti i to je jedan vid solidarnosti kako bismo kupili sebi dovoljno vremena da neke stvari sistemski rešimo", rekao je RTS-u državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović.

Ćorsović kaže da nisu kažnjeni oni koji najviše zarađuju, ističući da to na neki način nije fer, ali tvrdi da je to jedina mera koja je mogla da bude donesena.

Izuzetak mogu da budu samo državne firme koje, kako ističu u Ministarstvu finansija, nisu monopolisti, ostvaruju dobit i ne zavise od države.

Ministarstvo finansija je naglasilo da je ta mera privremena, ali da će doneti 12 milijardi dinara prihoda u budžetu u ovoj godini.

Odluka o solidarnom porezu važi od početka godine.

Deo plate iznad 60.000 dinara oporezuje se sa 20 odsto, dok se deo plate preko 100.000 dinara oporezuju sa 25 odsto.

Izvor: Tanjug