Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "CARINSKA TARIFA ZA 2024. GODINU I NOVINE U PRIMENI CARINSKIH I DEVIZNIH PROPISA"


Prvi deo predavanja se odnosio na primenu Carinske tarife za 2024. godinu; ukazivanje na novine u oblasti preferencijalnih pravila o poreklu u 2024. godini, kao i uslove za sprovođenje postupka privremenog uvoza.

Drugi deo predavanja se odnosio na devizno poslovanje, odnosno obaveze rezidenata u vezi sa direktnim investicijama.

Učesnici su se upoznali sa novom nomenklaturom Carinske tarife za 2024. godinu, kao i sa primenom ostalih carinskih dažbina (sezonske carine i posebne dažbine) i sa carinskim olakšicama/oslobođenjima na uvoz određene robe u 2024. godini. Učesnici su dobili informacije u vezi sa novim pravilima o poreklu robe u Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, odnosno sa kriterijumima za utvrđivanje porekla robe i proceduri za primenu. Pored toga, mogli su saznati detaljnije o uslovima i načinu sprovođenja postupka privremenog uvoza.

Kada je reč o deviznom poslovanju, učesnici su saznali šta se podrazumeva pod direktnim investicijama; koje su obaveze rezidenata u vezi sa izveštavanjem NBS po osnovu direktne investicije nerezidenata u zemlji kao i direktne investicije rezidenata u inostranstvu; na koji način se popunjavaju propisani obrasci i u kojim rokovima se dostavljaju NBS kao i koje su kaznene mere u slučaju propuštanja određenih obaveza. Posebno se ukazalo i odgovorilo na određene nedoumice u praksi kada je reč o dopunskim uplatama osnivača i isplati i transferu dividende.

Predavači - predstavnici Ministarstva finansija (Nadica Pantović, Tatjana Stanić i Branka Đorđević), kao i odgovorni urednik stručnog časopisa "Specijalis za carine" Dragan Simić su odgovarali na brojna pitanja iz prakse.


Izvor: Redakcija, 6.12.2023.