Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENJEN (PO DRUGI PUT) UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA REPUBLIKOM FINSKOM


Ugovor između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Finske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 8/87 - dalje: Ugovor) inicijalno je (sa početkom primene od 1. decembra 2019. godine) izmenjen Multilateralnom konvencijom za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2018 - dalje: Multilateralna konvencija.

Imajući u vidu navedeno, (posebno) ukazujemo da će Ugovor, sa početkom primene (i u Republici Srbiji i u Republici Finskoj) od 1. januara 2024. godine, u odnosu na porez na kapitalni dobitak biti DODATNO izmenjen pomenutom Multilateralnom konvencijom.

Ovo iz razloga jer je Republika Finska u međuvremenu povukla svoju rezervu na primenu člana 9. stav 4. Multilateralne konvencije, koji se odnosi na pravo oporezivanja kapitalnog dobitka od otuđenja akcija ili uporedivih interesa (uključujući interese/udele u društvu sa ograničenom odgovornošću - prim. D.D.) kao što su interesi u partnerstvu ili trustu ako su, u bilo kojem periodu tokom 365 dana pre otuđenja, ove akcije ili uporedivi interesi (udeli - prim. D.D.) više od 50 odsto svoje vrednosti ostvarili neposredno ili posredno od nepokretnosti... Čime je (u stvari) izmenjen postojeći član 13. (Kapitalni dobitak) stav 4. Ugovora, koji je isključivo pravo oporezivanja kapitalnog dobitka od otuđenja akcija, udela..., davao državi rezidentnosti njegovog (kapitalnog dobitka) ostvarioca i stvarnog vlasnika.

Naime, i kao neposredna posledica navedenog, ukoliko rezident Republike Finske ostvari kapitalni dobitak od otuđenja akcijaili uporedivih interesa (uključujući interese/udele u društvu sa ograničenom odgovornošću - prim. D.D.) kao što su interesi u partnerstvu ili trustu, i ako su u bilo kojem periodu tokom 365 dana pre otuđenja ove akcije ili uporedivi interesi (udeli - prim. D.D.) više od 50 odsto svoje vrednosti ostvarili neposredno ili posredno od nepokretnosti koja se nalazi u Republici Srbiji, Republika Srbija će (u svemu u skladu sa odredbama domaćeg poreskog zakonodavstva) imati neisključivo pravo oporezivanja kapitalnog dobitka.

Navedeno znači da će to pravo imati i Republika Finska, kao zemlja rezidentnosti ostvarioca i stvarnog vlasnika kapitalnog dobitka(ovo, u svemu u skladu sa odredbama domaćeg poreskog zakonodavstva Republike Finske).

Isto pravilo (u vezi sa pravom oporezivanja) važi i u obrnutom slučaju, tj. u situaciji u kojoj kapitalni dobitak ostvaruje rezident Republike Srbije.

S tim u vezi, napominjemo da se i u jednom i u drugom slučaju oporezivanje vrši u odnosu na celokupno ostvareni kapitalni dobitak, a ne samo u odnosu na njegovih 50 odsto.

Izmenjeni tekst Ugovora su zajedno pripremili nadležni organi Republike Srbije i Republike Finske, i on predstavlja njihovo zajedničko razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.Još uvek nije konačno određeno... (u verziji koja će biti objavljena na sajtu Ministarstva finansija eksplicitno će biti navedeno ko je pripremio "Kombinovani tekst").

* * *

Izmenjeni tekst Ugovora biće blagovremeno objavljen na sajtu Ministarstva finansija (u rubrici: "Propisi - ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja" https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja/).

* * *

Detaljnije (kao i, uopšteno govoreći) o navedenom (oporezivanju kapitalnog dobitka od otuđenja akcija...) videti u mišljenju Ministarstva finansija broj: 011-00-1257/2021-04 od 24. marta 2022. godine.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, mr Dejan Dabetić, 05.12.2023.