Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN ANEKS KOLEKTIVNOG UGOVORA SA SINDIKATIMA POŠTE: Aneksom definisano povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10%


Prošli mesec u Srbiji u više gradova obeležio je štrajk poštara i njihova obustava rada, zbog, kako su isticali loših uslova rada i niskih zarada. Tri tačke na te proteste stavljene su posle dogovora postignutog sa Vladom Srbije, pošto su poštari upozorili da će strogo nadzirati kako se i da li se dogovoreno i poštuje.

Oko dve nedelje kasnije, ministar informisanja i telekomunikacija u Mihailo Jovanović potpisao je u ime Vlade Srbije aneks kolektivnog ugovora sa vršiocem dužnosti direktora JP Pošta Srbije Zoranom Đorđevićem i predstavnicima dva reprezentativna sindikata - Slavkom Novakovim (Sindikat PTT Srbije) i Goranom Stefanovićem (Sindikat "Radnik"), saopštila je Vlada Srbije. Aneksom kolektivnog ugovora za JP Pošta Srbije definiše se povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10% od 1. novembra 2023. godine.

Ovaj aneks je jedna od tačaka sporazuma koji je predsednica Vlade Ana Brnabić potpisala 15. novembra sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata, vršiocem dužnosti direktora i predsednikom Nadzornog odbora ovog preduzeća. Na ovaj način, kako se ističe u saopštenju Vlade, u potpunosti se nastavlja sa realizacijom sporazuma, u skladu sa kojim su zaposleni u Pošti Srbije prekinuli obustavu rada prethodnog meseca.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija podseća na to da je 23. i 24. novembra svim radnicima, izuzev rukovodstva, isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje je 28. novembra dala saglasnost JP Pošta Srbije za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za ukupno 232 izvršioca.

Dodatno povećanje plata, kako se najavljuje, radnike u tehnologiji očekuje 1. januara 2024. godine i iznosiće 10%, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21% u odnosu na zarade u tehnologiji pre 1. novembra 2023. godine. Takođe, uvećanje plata svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, biće 10%, počevši od 1. januara 2024. godine.

- Najzad, za zaposlene koji su prekinuli obustavu rada, umanjeni putni troškovi i umanjena zarada za dane koji su proveli u obustavi rada biće isplaćeni sa sledećim obračunom putnih troškova i zarade 12. decembra, odnosno 15. decembra ove godine - dodaje se u saopštenju Vlade.

Jovanović je rekao da su, u cilju praćenja rezultata rada JP Pošta Srbije uvedeni sastanci rukovodstva ovog preduzeća, sindikata i predstavnika resornog ministarstva. On je preneo da očekuje od ovog preduzeća dalji rast usluga, nove usluge i nove korisnike kako bi se rastom prihoda omogućilo i novo povećanje zarada tokom 2024. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 04.12.2023.
Naslov: Redakcija