Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PROGRAMU, NAČINU SPROVOĐENJA OBUKE I NAČINU PROVERE ZNANJA RADI IZDAVANJA SERTIFIKATA PROFESIONALNOG KORISNIKA I OBRASCU SERTIFIKATA: Predviđena obuka poljoprivrednika o korišćenju sredstava za zaštitu bilja


Pravilnik o obučavanju onih koji u proizvodnji koriste sredstva za zaštitu bilja, objavljen je na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Nakon odslušanih predavanja u ovoj oblasti, gazdinstva će dobiti sertifikate ovlašćenih korisnika i moći će i ubuduće da se bave proizvodnjom.

Kako je navedeno u Pravilniku o programu, načinu sprovođenja obuke i načinu provere znanja radi izdavanja sertifikata profesionalnog korisnika i obrascu sertifikata ("Sl. glasnik RS", br. 104/2023), proveru znanja organizovaće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Osnovna obuka, kako je objašnjeno, podrazumeva sticanje znanja o bezbednoj primeni, rukovanju, skladištenju, transportu i odlaganju sredstava za zaštitu bilja i trajaće deset nastavnih časova.

- Predviđeno je da nastavni čas traje 45 minuta, a resorno Ministarstvo će na konkursu odrediti ko će sprovoditi obuku - stoji u Pravilniku. - Provera znanja će se raditi u vidu pisanog testa, a ispit je uspešno položio polaznik obuke koji ostvari najmanje 60 odsto bodova.

Biće organizovana i dopunska obuka koja će značiti obnavljanje stečenog znanja i sprovodiće se posle pet godina od dobijanja sertifikata profesionalnog korisnika.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, 03.12.2023.
Naslov: Redakcija