Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENJENI UGOVORI O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA BUGARSKOM, KINOM I ŠPANIJOM


1. Od 1. januara 2023. godine (u odnosu na poreze po odbitku) i u Republici Srbiji i u Republici Bugarskoj počinje da se primenjuje Ugovor između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Bugarske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 1/99 - dalje: Ugovor) izmenjen Multilateralnom konvencijom za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2018 - dalje: Multilateralna konvencija).

Ugovor se, u odnosu na sve ostale poreze, u Republici Srbiji primenjuje od 1. jula 2023. godine, a u Republici Bugarskoj od 1. januara 2024. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora (u konsultaciji sa nadležnim organom Bugarske) pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

2. Od 1. januara 2023. godine (u odnosu na poreze po odbitku) i u Republici Srbiji i u Narodnoj Republici Kini primenjuje se Ugovor između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Kine o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 2/97 - dalje: Ugovor) izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na sve ostale poreze, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Narodnoj Republici Kini) primenjuje od 1. marta 2023. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

3. Od 1. januara 2023. godine (u odnosu na poreze po odbitku, kao i u odnosu na sve ostale poreze) počinje da se primenjuje Ugovor između Republike Srbije i Kraljevine Španije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu (“Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori”, br. 105/2009 - dalje: Ugovor) izmenjen Multilateralnom konvencijom.

Izmenjeni tekst Ugovora (u konsultaciji sa nadležnim organom Španije) pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

* * *

Izmenjeni tekstovi ugovora biće blagovremeno objavljeni na sajtu Ministarstva finansija (u rubrici: "Propisi - ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja" https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja/).

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, mr Dejan Dabetić, 05.12.2022.