Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE PODZAKONSKIH AKATA KOJI SE BAVE NASILJEM, ZLOSTAVLJANJEM I ZANEMARIVANJEM U USTANOVAMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Sindikati traže da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred


Procedure u vaspitno-disciplinskom postupku treba da budu skraćene, ocena iz vladanja da bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a logopedi, psiholozi, pedagozi i sekretari moraju biti vraćeni u škole u punom kapacitetu.

Takođe, u škole treba uvesti i socijalne radnike i specijalne pedagoge.

Ovo su predložili predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na konstitutivnom sastanku Radne grupe za prevenciju nasilja u školama koji je održan u Vladi Republike Srbije.

Sindikati insistiraju i na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim institucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školama pružile adekvatnu pomoć.

Istovremeno iz Ministarstva prosvete su poručili da su se na sastanku čuli različiti predlozi, a da je zaključeno da se u narednom periodu razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, ali i pojačavanje mere gde je potrebno.

- Zadatak Radne grupe je da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja - navode u Ministarstvu.

Na sastanku je razmatran niz mera, koje uključuju i izmene podzakonskih akata, a napravljen je i plan rada po kome bi pravilnici trebalo da budu promenjeni do 20. decembra, što je zahtev Branka Ružića, ministra prosvete.

Ova Radna grupa i formirana je na inicijativu ministra Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u školama, a čine je predstavnici ministarstava za prosvetu, brigu o porodici i demografiju, zatim ministarstva policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti, direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, LJ. Begenišić, 30.11.2022.
Naslov: Redakcija