Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU ZAVRŠNOG ISPITA U OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Učenik osmog razreda se najkasnije do 30. decembra izjašnjava pisanim putem u školi ili elektronski na portalu posvećenom upisu u srednju školu iz kojeg će predmeta, od pet ponuđenih, raditi treći test


Učenici koji u ovoj školskoj godini završavaju osmi razred moći će da se do 30. decembra izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći test na završnom ispitu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Učenici mogu da se izjasne da li će im treći test biti iz biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije, na dva načina: pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola.

Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi do 1. februara 2023. godine.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa po izboru učenika iz pomenutih pet nastavnih predmeta.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 29.11.2022.
Naslov: Redakcija