Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA NOVČANA SREDSTVA ZA IZGRADNJU, UČEŠĆE U KUPOVINI, ODNOSNO KUPOVINU PORODIČNO-STAMBENE ZGRADE ILI STANA PO OSNOVU ROĐENJA DETETA: Udruženje “Mame su zakon” traži izmenu Uredbe i obeštećenje nepravedno odbijenih majki


Udruženje Mame su zakon uputilo je Ani Brnabić, Nikoli Selakoviću i Dariji Kisić predlog izmene Uredbe koja bliže određuje način na koji majke koje su se porodile posle 1. januara ove godine ili tek treba da se porode mogu lakše da dođu do prvog stana i ostvare finansijsku podršku u iznosu do 20.000 EUR.

- Nova Vlada je formirana, Komisija je formirana i sada je vreme za sledeći korak - izmena Uredbe i obeštećenje nepravedno odbijenih majki - izjavila je Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame su zakon.

Kako se navodi u dopisu upućenom premijerki Brnabić i ministrima, uočeni su problemi u komunikaciji između ministarstava i lokalnih samouprava, kao i na relaciji prodavac, kupac i banke.

Udruženje dalje traži da se poštuju rokovi za dodelu subvencija tako što bi se jasno definisalo da Komisija odlučuje po hitnom postupku, odnosno odmah po prijemu zahteva, a najkasnije u roku od 30 dana, kako bi sprovođenje same Uredbe bilo što efikasnije.

Iz Udruženja zahtevaju i da se prosek od potrebne 2 mesečne zarade poveća na 3, kao i da se da se podnosiocima zahteva omogući da se nekoliko izjava, koje su potrebne za pribavljanje, pobroje u jednoj objedinjenoj koja bi se overila kod notara, a sve u cilju smanjenja troškova, stoji u predatom dopisu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 01.12.2022.
Naslov: Redakcija