Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Značaj strukovnih udruženja u reformi pravosuđa


Pluralizam civilnog društva neophodan je uslov kako bi se čula različita mišljenja i stavovi, kao i kritike, i iz tog razloga Ministarstvo pravde pozdravlja višegodišnji kontinuitet u radu postojećih strukovnih udruženja, ali i osnivanje novih, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić na Skupštini Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Ilić je istakao da svako od njih ponaosob daje poseban doprinos kvalitetnijem kreiranju reformskih procesa svake države.

"Strukovna udruženja, kao deo civilnog sektora, neodvojivi su deo reforme pravosuđa. Ministarstvo pravde se trudilo da uključi civilno društvo, posebno profesionalna udruženja, u rad na donošenju važnih strateških dokumenata, zakona, da čuje svačije mišljenje, svaku obrazloženu kritiku", naglasio je Ilić.

On je dodao da je ponosan na izradu teksta Nacionalne strategije razvoja pravosuđa 2019-2024. godine, jer su u Radnu grupu bili uključeni predstavnici svih pravosudnih organa i strukovnih udruženja.

Ilić je rekao da je bilo mnogo radnih grupa ministarstva u kojima su učestvovali predstavnici strukovnih udruženja i da je to odraz težnji ministarstva da osluškuje nevladin sektor.

Državni sekretar je dodao da možda ne bi došlo do kraha pravosuđa u periodu od 2006. do 2012. da su strukovna udruženja bila jača i prisutnija, kao što su danas, te da se Srbija i njeno pravosuđe još nisu oporavili od reforme pravosuđa 2010. godine.

On je dodao da je samo Ministarstvo pravde 2012. godine, kao posledicu nedomaćinskog upravljanja, imalo dugovanja prema advokatima, sudskim veštacima, sudijama porotnicima, kao i po drugim osnovama od skoro 44 miliona evra, koji su danas u potpunosti isplaćeni.

Ilić je kao najznačajnije rezultate u proteklom periodu izdvojio skoro u potpunosti implementiranu Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa 2013-2019. godine, uspostavljanje nove mreže sudova 2014. godine, donošenje sistemskih zakona, poput Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2016. godine, Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, uvođenje novih pravosudnih profesija.

On je dodao da su jačani kapaciteti pravosudne infrastrukture i da gotovo nema zgrade suda u Srbiji koja nije imala neki vid sanacije ili rekonstrukcije, da je uvedeno e-Pravosuđe, gde su učinjeni revolucionarni koraci, ali i sprovedena korenita reforma u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ilić je istakao da su 1. decembra na snazi izmene Krivičnog zakonika, kojima je, pored ostalog, uveden doživotni zatvor, kao odgovor na najmonstruoznija ubistva, pooštrene kazne za povratnike i za napad na službeno lice, a jedna od novina jeste i uvođenje krivičnog dela napad na advokate.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 30.11.2019.
Naslov: Redakcija