Zastava Bosne i Hercegovine

U TOKU RAD NA IZRADI NOVE FUNKCIONALNE ANALIZE PRAVOSUĐA REPUBLIKE SRBIJE OD STRANE EKSPERATA MULTIDONATORSKOG FONDA ZA PODRŠKU SEKTORU PRAVDE ŠVEDSKE


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, razgovarala je sa ambasadorom Švedske u Srbiji, Janom Lundinom, o procesu evrointegracija Srbije, kao i o daljoj podršci te zemlje sprovođenju reforme pravosuđa.

Lundin je ukazao na to da Švedska podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, i iskazao uverenje da je njeno mesto među državama evropske zajednice.

Ambasador je dodao da njegova zemlja želi da pruži dalju podršku Srbiji u procesu reforme pravosuđa i da će ta saradnja biti nastavljena kroz Multidonatorski fond za podršku sektoru pravde (MDTF).

Kuburović je prenela zahvalnost Lundinu na podršci koju Švedska već godinama unazad pruža Srbiji na unapređenju i jačanju njenih pravosudnih kapaciteta.

Ona je ukazala na to da je MDTF do sada dao veliku podršku resornom ministarstvu i celom pravosuđu u realizaciji velikih projekata, poput izrade Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Takođe, kako je dodala, MDTF eksperti upravo rade na izradi nove funkcionalne analize pravosuđa, koja treba da bude osnova za novu nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa, te da je nastavak te podrške od velikog značaja za dalji proces reformi.

Kuburović je navela da je jedan od najvećih zadataka u kojem je Ministarstvo imalo značajnu ulogu bio izrada teksta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji imaju za cilj jačanje nezavisnosti sudstva, ali i njegove odgovornosti.

Ministarka je ukazala na to da je Vlada prosledila parlamentu inicijativu za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, čime je dalji proces izmena prešao u nadležnost Narodne skupštine.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je Srbija ostvarila napredak, ali da je očekuje još dosta rada na putu evrointegracija.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.12.2018.
Naslov: Redakcija