Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Novosadska skupština još nije raspravljala o problemu legalizacije objekata po starom propisu, odnosno ugovora o legalizaciji na 240 rata. Predlog za umanjenje obaveza za 60 odsto na čekanju


Novosađani koji su požurili i umesto da čekaju da se cena ozakonjenja objekata svede na nekoliko stotina evra, i pravovremeno počeli legalizaciju svojih kuća tako što otplaćuju po starim znatno nepovoljnijim propisima i višim cenama, ogorčeni su jer se predlog za rešenje ovog problema i pored toga što je od dogovora sa najvišim gradskim zvaničnicima prošlo više od pola godine još uvek nije našao pred odbornicima Skupštine Novog Sada.

Ovakav, nepovoljan ugovor, potpisao je i Novosađanin Hadži Dragoslav Gajić, koji je u proces legalizacije porodične kuće u naselju Mali Beograd, na dva kilometra od centra grada, ušao još 2006. godine.

- Kada sam potpisao ugovor i počeo da otplaćujem legalizaciju kuće od nekih 180 kvadratnih metara, dug mi je bio oko 423.000 dinara, a rata blizu 1.700 dinara - priseća se on. - Sada, posle 11 godina otplate duga, odnosno plaćene 132 rate, iznos mesečnog potraživanja mi je porastao na 4.300 dinara, a ukupan dug je za gotovo 30.000 dinara viši, i iznosi 450.000 dinara. Ako se ništa ne promeni, verovatno bih ovaj dug ostavio i unucima... Uz to, naše naselje je i dalje bez kanalizacije, a priključak na vodovod smo dobili tek pre nekoliko meseci.

I Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet", koje je organizovalo protest nezadovoljnih građana u aprilu, a zatim i oformilo delegaciju za razgovore sa gradonačelnikom Novog Sada, navodi kako građane koji svoje kuće legalizuju na osnovu zakona iz 2004. godine, odnosno ugovora o legalizaciji na 240 rata, strpljenje uveliko izdaje.

- Predlog rešenja, kojim bi se obaveze oko tri hiljade porodica, koje ovaj problem pritiska, umanjile za 60 odsto, još uvek se nije našao pred odbornicima Skupštine grada, iako se na to čeka još od razgovora na kojima smo to usaglasili - ističe Ćirilović. - U stalnom smo kontaktu sa kabinetom gradonačelnika, a sada smo i uputili zahtev da nam se pismeno odgovori, zašto se to pitanje nije našlo pred odbornicima. Kada dobijemo odgovor, okupićemo građane koji imaju problem i dogovoriti se o daljim akcijama. Ne isključujemo ni mogućnost novih protesta.

Nezadovoljni građani okupljeni u "Prosperitetu", protestovali su 7. aprila, pre sednice Skupštine grada, nezadovoljni time što im se kamata za legalizaciju obračunava na osnovu eskontne kamatne stope, uz primenu komotne metode obračuna. To ih je, kako su rekli, dovelo u situaciju da su zaduženi gore nego da su uzeli kredite u švajcarskim francima.

Izvor: Vebsajt Novosti, N. S., 05.12.2017.
Naslov: Redakcija