Zastava Bosne i Hercegovine

OD 1. JANUARA 2018. GODINE POSKUPLJUJE STRUJA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA I DO 25 ODSTO: Cena megavat-sata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznosiće 55,84 evra, dok će u nižoj tarifi ta cena iznositi 35,41 evro


Mali komercijalni kupci u Srbiji, odnosno mala i srednja preduzeća, koja troše do 350 megavat-sati struje godišnje, iznenadili su se kada im je ovih dana iz Elektroprivrede Srbije stigao dopis da će im struja od 1. januara 2018. godine poskupeti i do 25 odsto.

U dopisu se navodi da je "u skladu sa politikom obrazovanja cene električne energije i situacije na tržištu, korigovana cena za naredni period, za kategoriju malih komercijalnih kupaca". Po tome će od prvog januara cena megavat-sata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznositi 55,84 evra dok će u nižoj tarifi ta cena iznositi 35,41 evro po megavat-satu.

Upitani šta je razlog najavljenog poskupljenja za komercijalne potrošače, EPS kaže da je evidentan rast cena električne energije u ovoj godini, u odnosu na cene iz prošle, te da je sve to posledica oscilacija na berzama električne energije. U tom smislu i cene struje se za krajnje kupce, koji se slobodno snabdevaju na otvorenom tržištu, određuju prema tržišnim principima, u skladu sa ponudom i tražnjom i kretanjima na berzi.

Značajno sušan i hladan period u prvom kvartalu ove godine, direktno je uticao na skok veleprodajnih cena električne energije na berzama što je i razlog promena cena za kupce koji se snabdevaju električnom energijom na otvorenom tržištu.

Konkretno, u regionu i u zapadnoj Evropi u 2017. godini veleprodajne cene beleže istorijske maksimume, cena na mađarskoj berzi električne energije za 2018. godinu je na rekordnom nivou, dok je cena na evropskoj berzi najveća još od 2014. godine, objašnjavaju u EPS-u.

S obzirom na to da se očekuje dalji trend rasta cena i ostalih energenata na tržištu, za očekivati je da će se trend povećanja cena električne energije u narednom periodu nastaviti.

Cena električne energije, kažu u EPS-u, zavisi od više činilaca kao što su: ukupno ugovorena količina, redovnost plaćanja, rokovi plaćanja, odnos utrošene električne energije po tarifama. Za komercijalne kupce cene predstavljaju deo ugovora i nisu javne.

Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014) predviđeno je pravo svim kupcima da slobodno biraju svog snabdevača na tržištu električne energije. Istim Zakonom ustanovljeno je i slobodno određivanje cena električne energije (izuzev u slučajevima gde je zakonom drugačije uređeno, kao što je garantovano snabdevanje na koje imaju pravo domaćinstva i firme sa potrošnjom do 30.000 kWh godišnje).

Slobodan Ružić, doktor elektrotehnike i bivši pomoćnik ministra energetike, kaže, da razlozi koje EPS navodi ne stoje.

Tržište električne energije jeste otvoreno, ali su ovogodišnji ugovori s firmama, gde se cena ne određuje na osnovu berzanskih cena, pogotovo ne Mađarske berze, koja je najskuplja, već na osnovu realnih i opravdanih troškova EPS-a iz termoelektrana i hidroelektrana. I taj miks daje ekonomski opravdanu cenu struje - kaže Ružić.

Ako bi EPS ovim kupcima prodavao struju po berzanskoj ceni, u tom slučaju bi ovo javno preduzeće odmah moglo da se privatizuje. EPS, kao državno preduzeće, treba da zaštiti ove kupce od fluktuacija cena na berzi i da u skladu sa svojim stvarnim troškovima ugovori i cenu sa onima koji se kod njega snabdevaju, uprkos tome što mogu da biraju od koga će kupovati struju. Samo u takvim okolnostima, EPS ima osnovno da ostane državno preduzeće. Mađarska berza, ni slučajno ne može biti reper za EPS-ovu cenu struje, koja se ugovara s malim i srednjim potrošačima, i ta cena nema veze s troškovima ovog javnog preduzeća – zaključuje Ružić.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović Stojanović, 03.12.2017.
Naslov: Redakcija