Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Izmenama Uredbe biće proširen krug korisnika koji koriste ove povlastice


Povlastice za struju ove godine koristi 73.000 najugroženijih domaćinstava, što je 10 odsto više nego 2016. godine. Analize pokazuju da taj broj može biti bar trostruko veći pa u Vladi rade na izmeni Uredbe o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik, 88/2016 - dr. pravilnik, 49/2017 - dr. pravilnik i 104/2017 - dr. pravilnik). Biće obuhvaćene i neke ranjive kategorije građana. Postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom pa već sada treba krenuti u obnovu zahteva za 2018. kako bi se popust dobio i za januarski račun.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat-časova struje, a tokom grejne sezone od oktobra do aprila 75 metara kubnih gasa. Građani očekuju da nova Uredba olakša proceduru.

Pored socijalo ugroženih pravo na besplatne kilovate i kubike gasa imaju i druga domaćinstva u zavisnosti od prihoda, broja članova i imovnog stanja.

Limiti su: Za jednočlano domaćinstvo do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, za porodice za četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

"Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat-sati onda imaju umanjenje do 50 posto", ukazuje direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

"Najveći broj onih koji podnose zahtev za sticanje energetski zaštićenog kupca su korisnici prava na dečji dodatak i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i oni podnose samo rešenja kojim ostvaruju to prvo", kaže Nadica Šalinger iz Odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.

Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

"Tu se radi zapravo o bolesnim ljudima kojima je električna energija potrebna pre svega za njihovu životnu egzistenciju tako da ne postoji mogućnost isključenja električne energije", objašnjava Danijela Milosavljević, većnica grada Vranja za socijalna pitanja.

U Ministarstvu energetike kažu da sa Svetskom bankom prate realizaciju tog posla na terenu i da Uredbu menjaju kako bi proširili broj korisnika i uvođenja elektronske uprave.

"Dolazimo do toga da je formirana elektronska uprava tako da i neke podatke koje su u prethodnom periodu na teži način skupljali i dolazili do informacija da apliciraju za ta sredstva sada ćemo pomoću e-uprave omogućiti da se lakše dolazi do korišćenja besplatnih kilovata", navela je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Za dva meseca grejne sezone povlastice za gas dobilo je tek 55 domaćinstva. U "Srbijagasu" očekuju da ih tokom zime bude više.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 02.12.2017.
Naslov: Redakcija