Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: Da bi školske knjige mogle da budu samo u digitalnoj formi, u zakon je uvedena odredba da je udžbenik "osnovno didaktičko sredstvo u bilo kom obliku ili mediju"


Udžbenici, bar ne svi, neće morati da se štampaju, jer će moći da budu digitalni, jedna je od ključnih novina Nacrta zakona o udžbenicima.

Javna rasprava o ovom dokumentu počeće uskoro, kada će svi zainteresovani moći da daju svoje primedbe. Da bi školske knjige mogle da budu samo u digitalnoj formi, u zakon je uvedena odredba da je udžbenik "osnovno didaktičko sredstvo u bilo kom obliku ili mediju".

Kada digitalni udžbenik bude predviđen zakonom, biće usvojeni standardi za njegovu izradu, kao i novi plan udžbenika. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su naveli da će "ovo rešenje omogućiti jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje".

Osnova za učenje i dalje će, u najveće broju slučajeva, ostati papirni udžbenički kompleti.

Budući zakon vratiće "u igru" male izdavače, jer se ukida kvota po kojoj su za neki udžbenik, da bi bio u upotrebi, morali da se izjasne nastavnici najmanje pet odsto đačke populacije. Ova odredba u važećem Zakonu o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015) uvedena je jer je postojalo gotovo 80 licenciranih izdavača udžbenika na tržištu.

Kada je uvedeno da je minimalna kvota da se neka knjiga nađe u učionici, da iz nje uči najmanje pet odsto učenika, mnogi su nestali sa tržišta. Opstali su samo najveći izdavači.

Izmenjen je i način za podnošenja rukopisa i odobravanje udžbenika, tako da rokovi za ovaj posao budu kraći, a procedura jednostavnija. Biće ukinute i liste pregledača udžbenika, koje je do sada potpisivao ministar, a novi propis definiše kriterijume ko može da bude pregledač.

Jedna od novina biće i Centar za niskotiražne udžbenike, koji bi trebalo da reši problem materijala na jezicima nacionalnih manjina, ali i udžbenika prilagođenih slabovidoj deci, kao i literaturu za srednje stručne škole koju izdavači, zbog malog broja primeraka, ne žele da štampaju. Zbog toga se pojedini predmeti i dalje uče iz knjiga objavljenih u SFRJ.

Takođe, škole će moći da nabavljaju udžbenike posredstvom učeničkih zadruga. U Ministarstvo prosvete objašnjavaju da je to mera koja bi trebalo da ukine sivo tržište, posrednike i smanji krajnju cenu koju plaćaju đaci i njihovi roditelji. Provizije koje uzimaju posrednici mogle bi da budu podeljene napola.

Izvor: Vebsajt 021, 05.12.2017.
Naslov: Redakcija