Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Pravo na porodiljski dodatak proširuje se na preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane van radnog odnosa. Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci


Predlogom zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom pravo na porodiljski dodatak prošireno je i na preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane van radnog odnosa, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće, kako navode nadležni, od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.

Predlog zakona je u skupštinskoj proceduri, a predviđeno da će početi da se primenjuje od 1. jula 2018. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbislav Cvetić precizira da će pravo na porodiljski dodatak biti prošireno i na žene koje su anagažovane i na ugovor o delu ili na ugovor o privremeno povremenim poslovima.

Novim rešenjima, kaže, smanjuje se mogućnost zloupotreba koje su se dešavale.

Na sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva na kojoj je predstavio budžet Ministarstva za rad za 2018. godinu, Cvetić je rekao da je predviđeno povećanje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara, koji će biti jednokratno isplaćen.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.12.2017.
Naslov: Redakcija