Zastava Bosne i Hercegovine

OTVOREN TVINING-PROJEKAT "BORBA PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA – TRGOVINA LJUDIMA, ILEGALNA TRGOVINA NARKOTICIMA, TRGOVINA ORUŽJEM I FINANSIJSKE ISTRAGE": Ovim projektom biće unapređeni kapaciteti Uprave kriminalističke policije i Republičkog javnog tužilaštva u istragama vezanim za organizovani kriminal


5. decembra 2016. godine u Beogradu je svečano otvoren tvining-projekat "Borba protiv organizovanog kriminala – trgovina ljudima, ilegalna trgovina narkoticima, trgovina oružjem i finansijske istrage", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić istakao je da će

Ovim projektom biće unapređeni kapaciteti Uprave kriminalističke policije i Republičkog javnog tužilaštva u istragama vezanim za organizovani kriminal.

Projekat prevashodno obuhvata borbu protiv trgovine ljudima, oružjem, krijumčarenja narkotika, finansijske istrage, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama i standardima Evropske unije.

Cilj projekta, čiji je nosilac MUP Srbije, jeste da pruži doprinos harmonizaciji propisa u sektoru unutrašnjih poslova u skladu sa standardima i pravnim tekovinama Evropske unije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru programa "IPA 2013" u iznosu od 1.425.000 evra, dok je nacionalnim kofinansiranjem obezbeđeno 75.000 evra za realizaciju projekta.

Svrha tog projekta jeste jačanje kapaciteta institucija zakonodavne vlasti u oblasti istraga i gonjenja počinilaca organizovanog kriminala, podizanje kapaciteta istražnih tehnika u rešavanju slučajeva organizovanog i ostalih vidova kriminala, kao i unapređenje efikasnosti fizičko-hemijske i toksikološke laboratorije MUP-a u skladu sa standardima EU.

Korisnici projekta su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Nacionalni kriminalističko-tehnički centar Direkcije policije Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Republičko javno tužilaštvo Srbije.

Inostrani partneri na projektu su SR Nemačka, koju kao vodećeg partnera predstavlja MUP Nemačke – Kancelarija Federalne kriminalističke policije BKA, Republika Francuska, koju kao mlađeg partnera na projektu predstavlja MUP Francuske, Centralni direktorat sudske policije Francuske, Odeljenje za međunarodnu saradnju, kao i Republika Slovenija, koju kao mlađeg partnera na projektu predstavlja MUP Slovenije, Generalni direktorat policije, Direkcija kriminalističke policije.

Korisnici projekta u Republici Srbiji biće i sve relevantne institucije koje se u svom radu susreću sa borbom protiv organizovanog kriminala.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija