Zastava Bosne i Hercegovine

DRUGA RUNDA PREGOVORA SA UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA O ZAKLJUČIVANJU SPORAZUMA O SVEOBUHVATNOM EKONOMSKOM PARTNERSTVU


Druga runda pregovora za zaključivanje Sporazuma o sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (“Serbia - UAE Comprehensive Economic Partnership Agreement”) je održana 1. i 2. novembra 2023. godine u Beogradu (RS).

Zvanični pregovori otpočeli su po potpisivanju Мodaliteta vođenja pregovora za zaključivanje Sporazuma o sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Terms of refference) od strane ministara trgovine Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prva runda pregovora je održana 18. i 19. septembra 2023. godine u Dubaiju (UAE).

Cilj sporazuma je uspostavljanje zone slobodne trgovine, promovisanje mogućnosti za pristupanje tržištu i liberalizacija ne samo trgovine robama nego i trgovine uslugama i investicijama, kao i jačanje razvoja digitalne ekonomije i produbljivanje međusobne ekonomske saradnje.

Pregovori se odvijaju u okviru radnih grupa za određene oblasti (osnovni tekst sporazuma, robe, tehničke barijere u trgovini, poreklo robe, zaštita prava intelektualne svojine, usluge i dr.). Očekuje se završetak pregovora do kraja 2023. godine i njegovo stupanje na snagu tokom 2024. godine. Sporazum će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca po prispeću pisano obaveštenja o završenom procesu ratifikacije (potvrđivanja) u obe strane ugovornice.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 05.11.2023.