Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Poziv izdavačima medija da registruju podatke, u skladu sa novim Zakonom, do 4. februara 2024. godine


Registar medija, koji vodi Agencija za privredne registre, nastavlja sa radom u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023) koji je stupio na snagu 4. novembra 2023.godine.

Pozivamo izdavače medija, ukoliko to već nisu učinili, da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, do 4.2.2024. godine registruju podatke o mediju i to:

  • lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica, ili broj pasoša i država izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je glavni urednik medija;
  • dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu.

Ukoliko izdavač ne registruje navedene podatke u propisanom roku registrator će izbrisati medij iz registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.


Izvor: Vebsajt APR, 03.11.2023.
Naslov: Redakcija