Zastava Bosne i Hercegovine

VISOKI SAVET SUDSTVA: Utvrđena lista kandidata za nove članove VSS iz reda sudija. Glasanje 7. decembra 2020. godine


Izborna komisija Visokog saveta sudstva (VSS) utvrdila je liste kandidata za nove članove tog tela iz reda sudija, za koje će njihove kolege, na stalnoj funkciji, moći da glasaju 7. decembra.

Kandidati za članove VSS za Vrhovni kasacioni sud, Privredni apelacioni sud i Upravi sud su sudija Upravnog suda Nikola Kitarović i sudija Vrhovnog kasacionog suda Zorana Delibašić.

Kandidature za predstavnike viših i privrednih sudova utvrđene sudiji Višeg suda u Požarevcu Branislavu Savoviću, sudiji Višeg suda u Kraljevu Milanu Davidoviću, sudiji Višeg suda u Novom Sadu Ivani Josifović i sudiji Višeg suda u Beogradu Mariji Aranđelović Jureša.

Za članove VSS za osnovne sudove, prekršajne sudove i Prekršajni apelacioni sud kandidovalo se 16 sudija, a to su: sudije Prekršajnog apelacionog suda Goran Božić, Miroslav Petrović i Miroslav Janjetović, sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Nebojša Đuričić, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu Žak Pavlović, sudija Osnovnog suda u Ivanjici Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Somboru Nada Fridrih.

Takođe, sedam sudija Prekršajnog suda u Beoradu: Svetlana Planojević, Goran Milić, Dragica Barać, Ivana Vlaović, Predrag Bogavac, Ljiljana Petrović i Biljana Miilenić Veselinović i dvoje sudija iz Prvog osnovnog suda u Beogradu Vladan Mioljević i Vladana Vukčević-Jovanović.

Sve liste su objavljene na sajtu Visokog saveta sudstva.

Kandidati za člana VSS za sudove sa teritorije autonomnih pokrajina su sudije Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić i Vukica Kužić.

Na ovim izborima biraju se predstavnici sudija iz sudova svih nivoa, osim apelacionog, za članove VSS na mandat od pet godina.

Kandidati sa najviše osvojenih glasova biće predloženi na izbor u VSS poslanicima Skupštine Srbije.

Aktuelnim članovima saveta mandati ističu u aprilu 2021. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.11.2020.
Naslov: Redakcija