Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VISINI POSEBNE NAKNADE ZA UPOTREBU JAVNOG PUTA, NJEGOVOG DELA I PUTNOG OBJEKTA (PUTARINA): Od Beograda do Preševa putarina 1.460 dinara. Cilj je da se ubrza saobraćaj kroz Srbiju i zbog toga će biti prvo "ugašene", a zatim i potpuno uklonjene NS Nais i Doljevac. Tako će vozači bez zaustavljanja moći da voze trasom od glavnog grada do makedonske granice


Vozači koji se na Koridor 10 uključe u prestonici, na naplatnoj stanici Beograd će uzimati kartice, a račun će plaćati u Preševu. Vlada Republike Srbije dala je saglasnost na Odluku o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta (putarina) ("Sl. glasnik RS", br. 40/2019, 54/2019 i 77/2019), a ceh za vožnju na ovoj trasi će biti 1.460 dinara, 110 dinara manje nego do sada. Trenutno vozači automobila putarinu plaćaju 900 dinara u Nišu, 70 u Doljevcu i 600 na Preševu, što je 1.570 dinara.

Cilj je da se ubrza saobraćaj kroz Srbiju i zbog toga će biti prvo "ugašene", a zatim i potpuno uklonjene NS Nais i Doljevac. Tako će vozači bez zaustavljanja moći da voze trasom od glavnog grada do makedonske granice.

Odluka je na snazi od 1. novembra 2019. godine, tako da će se već narednih dana znati kada će početi zatvoreni sistem naplate. Umesto dosadašnjih rampi, ulazi i izlazi na auto-put kod Niša će biti kod malčanske petlje, na ulazu u grad kod kasarne "Mija Stanimirović", kod Novog Sela i kod Matejevca.

Na Južnom kraku Koridora 10 funkcionisaće 13 naplatnih stanica: Niš jug, Merošina, Doljevac selo, Brestovac, Leskovac centar, Leskovac jug, Grdelica, Predejane, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac sever, Bujanovac jug i Preševo.

Novi režim naplate biće uspostavljen i na istočnom kraku Koridora 10, ka Bugarskoj, koji se za saobraćaj u celosti otvara 9. novembra. U Odluci piše da će vozači putničkih automobila za putovanje od Beograda do Dimitrovgrada plaćati 1.290 dinara, vozači autobusa 3.860, a kamiondžije 7.720.

Izvor: Vebsajt Blic, 02.11.2019.
Naslov: Redakcija