Zastava Bosne i Hercegovine

ODLAŽE SE PRIMENA NOVOG SISTEMA PLATA DO JANUARA 2020. GODINE


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na poslednjoj sednici Vlade odlučeno da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, kako bi reforma sistema plata dala pun efekat od samog početka primene, početkom 2020. godine.

U saopštenju se precizira da ovakva odluka, pre svega, počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih u javnim službama, koje ne ugrožava dostignutu fiskalnu stabilnost.

Reforma sistema plata izuzetno je važan proces koji treba da uredi sistem plata i radnih odnosa svih zaposlenih u javnoj upravi i da se konačno zna ko, za koji posao, koliko treba da zaradi, a da se pritom obezbedi bolje upravljanje i kadrovima i javnim finansijama.

U saopštenju se podseća na to da je Vlada Srbije u čitav ovaj proces uključivala sve sindikate, stručnu i zainteresovanu javnost u cilju pronalaženja najboljeg rešenja.

Reforma podrazumeva promene iz korena u određivanju plata, napredovanja po učinku i obezbeđivanju transparentnije i fer raspodele zarada.

Budući da je u proteklom periodu reforma izazvala veliku pažnju i zainteresovanost javnih službi, u želji da se popravi njihov položaj, započeta je finansijska analiza dogovorenih postupaka, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.11.2018.
Naslov: Redakcija