Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKLJUČAK VLADE RS O OBRAZOVANJU MINISTARSKOG TIMA RADI ANALIZE I PRAĆENJA STANJA NA TRŽIŠTU RS U VEZI SA PROBLEMIMA U POSLOVANJU PRIVREDNOG DRUŠTVA "AGROKOR": Lex Agrokor koji je uveo prinudnu upravu u Hrvatskoj, ne odnosi se na domaće kompanije


Dok Zagreb utvrđuje ko je odgovoran za Agrokor, u Srbiji je pažnja usmerena na ćerke kompanije i moguće posledice koje bi potresi u Agrokoru ostavili na njih. Vlada Republike Srbije donela je na sednici održanoj 2. novembra 2017. godine Zaključak o obrazovanju ministarskog tima radi analize i praćenja stanja na tržištu Republike Srbije u vezi sa problemima u poslovanju privrednog društva "Agrokor" i sa njim povezanih privrednih društava koja posluju u Republici Srbiji, koji treba da reaguje ukoliko dođe do većih promena, ali ostaje otvoreno koliki su potencijalni dometi tog tima ako se kriza u susedstvu produbi.

Krizu oko Agrokora, koja ne jenjava u Hrvatskoj, ubuduće će iz Srbije pratiti i poseban tim Vlade.

"Ukoliko bude bilo potrebe da blagovremeno i adekvatno reagujemo kad je reč o kompanijama koje rade na teritoriji Srbije, a u sastavu su Agrokora. Ono što je sad najbitnije je da se Lex Agrokor koji je uveo prinudnu upravu u Hrvatskoj, ne odnosi na domaće kompanije", izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije kaže da nema kašnjenja ka poreskim organima.

"Niti tržišna inspekcija ima potrebe da reaguje, ali prosto kada imate jednu izazovnu situaciju kakva je kriza vezana za Agrokor morate da budete konstantno budni", izjavio je on.

Osim jednog broja ministara i predsednika Privredne komore Srbije, u timu je i guvernerka Narodne banke Srbije (NBS). Analitičari, međutim, veruju da bi ministarski tim teško mogao da spreči veću štetu ako se uvede stečaj u Agrokor.

"Treba to podići na najviši mogući nivo i reagovati u meri u kojoj se može reagovati, ali ja pošteno rečeno ne vidim šta bi ovaj tim mogao da uradi više od onoga što trenutno radi", smatra profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić.

"Da li se uopšte na vreme reaguje u vezi sa tim, Agrokor je počeo da se trese pre više od godinu i po dana", izjavio je savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak 30. oktobra predstavio je plan održivosti posrnulog koncerna u kojem se, između ostalog, navodi da vanredna uprava želi da zadrži firme u sektorima poljoprivrede, prehrane i maloprodaje, a ostalih 80 kompanija želi da proda.

Izvor: Vebsajt N1, Marija Komazec, Vojislav Stevanović, 03.11.2017.
Naslov: Redakcija