Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PLOVIDBI I LUKAMA NA UNUTRAŠNJIM VODAMA: Vlasnici čamaca i splavova da najkasnije do 30. novembra 2017. godine izvezu čamce na obalu i dodatno zaštite splavove, kako bi se osigurala bezbednost na rekama u zimskim uslovima i sprečila moguća šteta


Lučke kapetanije u Srbiji, u zajedničkom saopštenju, obavestile su vlasnike čamaca i splavova da najkasnije do 30. novembra izvezu čamce na obalu i dodatno zaštite splavove, kako bi se osigurala bezbednost na rekama u zimskim uslovima i sprečila moguća šteta.

Izvlačenje čamaca na obalu, kao i pričvršćivanje i neprekidni nadzor nad splavovima i splav-kućicama, neophodni su zbog otežanih uslova plovidbe tokom zime, kao posledica niskih temperatura i potencijalne pojave leda na rekama.

Blagovremenim preduzimanjem mera u skladu sa Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010, 121/2012, 18/2015, 96/2015 - dr. zakon, 92/2016 i 104/2016 - dr. zakon) i nalozima lučkih kapetanija sprečiće se situacija da u nepovoljnim vremenskim uslovima na rekama budu ugroženi ljudski životi ili bude pričinjena materijalna šteta, uz izricanje Zakonom predviđenih kazni licima odgovornim za bezbednost plovila.

Zajedničko saopštenje o merama koje je potrebno preduzeti uoči zimske sezone 2017/2018. godine uputilo je 12 lučkih kapetanija na teritoriji Srbije: u Apatinu, Bezdanu, Beogradu, Velikom Gradištu, Kladovu, Novom Sadu, Pančevu, Prahovu, Senti, Smederevu, Sremskoj Mitrovici i Titelu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Danas, 02.11.2017.
Naslov: Redakcija