Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BEOGRADSKA BERZA: OD 12. NOVEMBRA 2015. GODINE NOVI FINANSIJSKI INSTRUMENTI NA BELEX-U DUGOROčNE OBVEZNICE REPUBLIKE SRBIJE


Od 12. novembra 2015. godine u ponudi finansijskih instrumenata kojima se trguje na Beogradskoj berzi naći će se grupa potpuno novih dužničkih hartija od vrednosti. Na Prime Listing regulisanog tržišta Beogradske berze uključene su 64 emisije dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti čiji je izdavalac Republika Srbija, sa rezidualnim rokovima dospeća od jedne do jedanaest godina, nominovane u dinarima i evrima.

Uvođenje dugoročnih obveznica Republike Srbije u redovno trgovanje na Beogradskoj berzi omogućiće pristup ovim atraktivnim hartijama od vrednosti i individualnim investitorima, pružajući im mogućnost da na jednostavan i transparentan način plasiraju svoja sredstva po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na klasičnu štednju, koja je do sada bila jedini instrument investiranja uz minimalan rizik.

Po svojoj suštini, hartije od vrednosti koje emituje država se smatraju prvoklasnim finansijskim instrumentima i najsigurnijim vidom ulaganja, jer nose najniži kreditni rizik, s obzirom na to da je garant ispunjenja obaveza - država.

Kamata ostvarena po osnovu dužničkih hartija od vrednosti čiji je izdavalac Republika ne podleže obavezi plaćanja poreza na prihod od kapitala, odnosno ista ne ulazi u poresku osnovicu.

Sekundarna trgovina državnim dužničkim hartijama od vrednosti se do sada obavljala na OTC tržištu, bez posebne platforme za trgovanje, kroz bilateralne ugovore investitora. Od 12. novembra 2015. godine sekundarno trgovanje će se obavljati i na regulisanom tržištu Beogradske berze na BelexFIX platformi, posredstvom članova Beogradske berze.

Takođe, putem servisa za distribuciju informacija Beogradske berze informacije o ponudi, tražnji i rezultatima trgovanja postaju istovremeno dostupne i profesionalnim i individualnim investitorima, na lokalnom i globalnom tržištu. 

Izvor: Vebsajt Economy.rs, 05.11.2015.
Naslov: Redakcija