Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: BOLJE KORIšćENJE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA, STROżE KAZNE ZA UZURPATORE, ALI I PRAVO LOKALNIH SAMOUPRAVA DA SKINE ROD U SLUčAJU UZURPACIJE OD STRANE NN LICA


Vlada Republike Srbije usvojila je 5. novembra 2015. godine Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, očekuje da će se taj dokument za petnaestak dana naći u skupštinskoj proceduri.

Ministarka je istakla da su pri izradi tog zakona maksimalno uvaženi interesi poljoprivrednih proizvođača, i na prvom mestu stočara, jer je želja bila da im se pomogne i da se sačuvaju i ojačaju pozitivni trendovi zabeleženi u tom sektoru.

Predlog zakona, kako je istaknuto, obezbediće efikasnije, racionalnije i ekonomičnije korišćenje zemljišta.

Predlogom zakona uvode se nove mere zaštite zemljišta od zloupotreba i uzurpacije, pre svega kroz jasno utvrđenu odgovornost svih učesnika u procesu izdavanja zemljišta u zakup.

Jedan od glavnih ciljeva Predloga zakona je i obezbeđivanje predvidljivog i pouzdanog poslovnog okruženja kao osnovnih preduslova za investicije u poljoprivredu, ali i jačanje malih poljoprivrednih proizvođača.

Predlog zakona predviđa pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga. Ako je NN lice uzurpator, jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 05.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija