Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FLEKSIBILNIM OBLICIMA RADA: Frilenseri neće pristati na previsoke namete


Udruženje radnika na internetu (URI), kao i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), dobili su dugoočekivani poziv iz kabineta ministarke za rad sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

Tamara Petrović iz URI kaže da se u pozivu ne pominje Zakon o fleksibilnim oblicima rada, koji je prvenstveno trebalo da reši status ne samo frilensera, već i drugih grupa radnika.

“Naše udruženje je 15. septembra poslalo pismo vladi i ministarstvima rada i finansija da ih podsetimo na obećanje koje su javno više puta ponovili, pre svega ministar Siniša Mali i premijerka - da će radna grupa za novi zakon koji će rešiti status, prava i obaveze frilensera biti formirana i da će od 1. januara važiti Zakon o fleksibilnim oblicima rada koji će naš status regulisati. Još početkom marta stigao je poziv našem udruženju za učešće u takvoj radnoj grupi koji smo mi prihvatili”, navodi Petrović.

U Rešenju stoji da će radna grupa ‚‚pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko platformi (u daljem tekstu frilenseri).”

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

“U rešenju o obrazovanju radne grupe ne pominje se poseban zakon, a takođe se ne pominje da će zakonsko rešenje početi da važi od 1. januara. Prvi januar je veoma blizu, po važećim Izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana, državni nameti će biti neizdrživi za frilensere, neoporezivi deo će biti duplo manji nego sada, samo 18.300 dinara, a normirani troškovi koji trenutno iznose 50 odsto potpuno se ukidaju”, ističe Petrović.

Ona naglašava da udruženje neće pristati na tako visoke obaveze, da neko ko zarađuje 500 evra mesečno državi daje 200 evra, ko zarađuje 700, daje 300, ko zarađuje 1.000, plaća 480 evra.

“Željno očekujemo prvi sastanak radne grupe, tada ćemo saznati o kakvom se “pravnom okviru radi”, da li država i dalje ima nameru da donese Zakon o fleksibilnim oblicima rada ili ćemo se baviti samo izmenama postojećih pravnih akata. U radnoj grupi osim nas učestvuju još dva udruženja, sindikati, NALED i Unija poslodavaca, ostalo su predstavnici vlade, ministarstava i državnih organa”, zaključuje predstavnica URI, Tamara Petrović.

Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije, koji su takođe pozvani da uzmu učešće u radnoj grupi, kažu da nemaju informacije kada će biti organizovan prvi sastanak, ali se takođe nadaju da će to biti što pre.

“Cilj radne grupe je da se na njoj čuju predlozi i stavovi svih strana i postigne što bolji zakon koji će uređivati ovu oblast. S obzirom na sastav radne grupe, od državnih tela i organizacija, preko sindikata do više udruženja koja zastupaju frilensere, deluje da će se ozbiljno raditi na ovome. Očekujemo da radna grupa predstavlja mesto konstruktivnog dijaloga između svih zainteresovanih strana radi postizanja što bolje poslovne klime i za ovaj novi vid privređivanja”, ocenjuju iz UFPS.

Podsetimo, Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je dogovoreno da od 1. januara 2022. godine frilenseri plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 29.09.2021.
Naslov: Redakcija