Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Turističke agencije tvrde da nemaju sredstva za isplatu nerealizovanih putovanja. Država će im uskoro omogućiti zaduživanje preko Fonda za razvoj, pod uslovom da su pre proglašenja pandemije imale status organizatora putovanja s licencom


Turističke agencije do 15. januara sledeće godine moraju da vrate oko 20 miliona evra putnicima koji ni ove sezone nisu iskoristili ranije uplaćena putovanja. S obzirom na to da je vraćanje novca pod velikim znakom pitanja, jer organizatori putovanja već sada tvrde da nemaju sredstva na računima, država će im uskoro omogućiti zaduživanje preko Fonda za razvoj. Za ove kredite konkurisaće oko 400 agencija koje su pre proglašenja pandemije imale status organizatora putovanja, a to znači i validne licence i garancije putovanja.

Kako je izjavila Dunja Đenić, pomoćnik ministra iz Sektora turističke inspekcije, resorno ministarstvo priprema ovaj program podrške turističkim agencijama i uskoro bi trebalo da bude saopšteno više detalja o tome kako će izgledati uslovi kreditiranja preko Fonda za razvoj

- Osnovni uslov će sigurno biti da su agencije do 15. marta, pre proglašenja pandemije, imale status organizatora putovanja, s validnom licencom odnosno garancijom putovanja. Iako je gotovo polovina od 400 agencija do sada prešla u posrednike u prodaji aranžmana, one će ipak moći da dokažu svoj prethodni status ukoliko budu želele da konkurišu za kredite - kaže Đenić i dodaje da je nacrt ovog programa podrške već spreman.

Agencije, po svemu sudeći, očekuje stroga kontrola neophodne dokumentacije koja će, između ostalog, podrazumevati dokazivanje dugovanja prema putnicima.

- Država će obezbediti ovaj program i sredstva, a na agencijama je da odluče kako će izaći iz ove situacije. Ako je njihova odluka da konkurišu za kredit i tako vrate novac putnicima, u obavezi su da pribave validnu dokumentaciju, a to će zavisiti od toga koliko su ažurno vodile svoje poslovanje što im je zakonska obaveza. Vrlo je važno kako su agencije vodile evidenciju o prodatim putovanjima, jer će na osnovu toga dokazivati koliko duguju putnicima - kaže sagovornika iz resornog ministarstva.

Objašnjava da će to biti povoljni krediti sa što nižom kamatnom stopom, grejs periodom od dve i rokom otplate od pet godina. Odlaganje plaćanja obaveza će agencijama ostaviti dovoljno vremena da razrade posao, koji je trpeo zbog ove krize.

Na pitanje šta će biti sa agencijama kojima ovaj program ne odgovara i ne dobiju novac, u ministarstvu kažu da će, u tom slučaju, morati da obezbede sredstva na drugi način ili će se dugovanja naplaćivati kroz osiguranje ili bankarske garancije.

- Računamo da je cilj svake agencije da opstane, ali i isplati dugove iz prethodnog perioda - kaže pomoćnica ministra i dodaje da je ne iznenađuje to što je oko polovine zamenskih vaučera iskorišćeno. Ona objašnjava da su jasni razlozi zbog kojih građani nisu putovali - od granica koje su dugo bile zatvorene, do neizvesnih uslova putovanja. Kaže i da je oslabila i kupovna moć građana, pa oni koji su ranije uplatili aranžmane žele da uzmu novac i upotrebe ga za nešto drugo.

- Cene aranžmana su u međuvremenu povećane, pa se putnicima dešavalo da treba da doplate, a tu su i drugi troškovi koje je trebalo podmiriti. Sve to je uslovilo da mnogi ne odu na putovanja ni tokom ove sezone - ističe Dunja Đenić.

U Ministarstvu kažu da za sada nema najava da bi moglo da dođe do odlaganja obaveza agencija, odnosno uredbe, ali priznaju da je otežavajući faktor to što su pojedine države donele odluku da prolongiraju rok za vraćanje novca agencijama, što im dodatno otežava situaciju u kojoj su se našle.

Da podsetimo takvu odluku donele su Italija i Španija, a sličan zahtev imaju i vlasnici smeštaja i agencije iz Grčke.

U turističkim agencijama kažu da za sada još ne znaju da li će konkurisati za kredite i da strahuju od komplikovanih procedura za odobravanje ovih zajmova. Postoje i najave da će iznosi kredita biti limitirani, a veliki broj agencija ima mnogo veće obaveze od onih iznosa koji se pominju u okviru ovog programa podrške.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da će predložiti pomeranje roka za isplatu novca putnicima, jer bi im, objašnjava, to najviše značilo.

- Čak i u slučaju da krediti iz Fonda za razvoj počnu da se dodeljuju do kraja godine biće neophodno vreme dok se te procedure završe, a onda ćemo se naći u problemu ako rok istekne, a novca nema. Zato bi odlaganje ovih obaveza makar još šest meseci bilo vrlo značajno, iako bi sigurno bilo nepopularno i kod putnika bi izazvalo nepoverenje i bes. Važno je da znaju da je u interesu svih da se dugovi vrate i posao oporavi - kaže Seničić.

Prema Uredbi o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020), koju je usvojila vlada, za sva putovanja koja su uplaćena do 15. marta prošle godine, a nisu iskorišćena, putnici su od svih turističkih agencija dobijali potvrde o zamenskim putovanjima na kojima je jasno naznačeno kada su uplatili aranžman i koliko novca se nalazi u turističkim agencijama. Sa tom potvrdom će u istim agencijama zahtevati povraćaj novca, a krajnji rok je za sada 15. januar sledeće godine.

Izvor: Vebsajt Politike, Jelica Antelj, 2.10.2021.
Naslov: Redakcija