Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su Srbiji neophodne nove fiskalne kase.

"Postojeći model fiskalizacije datira još iz 2003. godine. U međuvremenu se mnogo toga promenilo, između ostalog i tehnologija", objasnio je ministar Siniša Mali.

Ministar je objasnio da Srbija ide u korak sa vremenom i sa digitalizacijom.

On je rekao da će nove fiskalne kase doneti velike uštede za našu privredu.

"Neće više biti zamene papirnih rolni, niti će imati godišnje servise. Po projekciji PKS 10 miliona evra su ukupni troškovi koje će privreda uštedeti novim fiskalnim kasama", zaključio je Mali.

Podsetimo, Srbija prelazi na novi model fiskalizacije.

U pitanju je trenutno najvažniji projekat Ministarstva finansija, a podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

QR kod na svakom računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom.

Tranzicioni period će početi 1. novembra 2021. godine.

Od tada će poreski obveznici moći postepeno da prelaze na novi model fiskalizacije.

Primena Zakona o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020) za privredu neće predstavljati dodatni trošak, jer je država budžetom za ovu godinu opredelila tri milijarde dinara za subvencije privrednicima za nabavku fiskalnih kasa.

Izvor: Vebsajt B92, 03.10.2021.
Naslov: Redakcija