Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UGOSTITELJI TRAŽE DA SE PREPOLOVI PDV NA HRANU I PIĆE


Ugostitelji okupljeni u Uniji poslodavaca Srbije traže da se PDV na hranu i piće sa dvadeset smanji na deset odsto, jer smatraju da je to jedan od načina da se sektor oporavi od pandemije.

"U tom slučaju cene hrane i pića bi bile niže pet do deset odsto, što je jedan od načina da privučemo goste nižim cenama i tako ostvarimo malo veći promet, jer su pretpostavke da se promet smanjio od 50 do 70 odsto", rekao je predsednik Sektora za turizam i ugostiteljstvo pri Uniji poslodavaca Srbije Stevan Rodić.

Ugostitelji okupljeni u Uniji poslodavaca Srbije traže nastavak direktnih finansijskih podsticaja, zatim odlaganje plaćanja ekološke takse, umanjenje komunalnih troškova, zakupa javnih površina, što su neki od gradova i opština već učinili, ali ta pomoć treba da se nastavi.

"Posebno ćemo biti istrajni da se prepolove obračuni i obaveze plaćanja GPRS-a, SOKOJ-a, OFPS-a, i da se ta mesečna obaveza drugačije obračunava, da ne bude više prema broju stolica i veličini lokala jer prostor uvek mora da bude veći u odnosu na to koliko garnitura za sedenje može stati", istakao je Rodić.

Prema rečima Rodića, poznato je i da u ugostiteljstvu ima manje radnika zbog njihovog odlaska za većom zaradom u inostranstvu, koju u sadašnjim uslovima poslodavci u toj grani privrede ne mogu da obezbede, pa vlasnici lokala smatraju da im taj put treba uskratiti dok traje pandemija.

"Tražićemo od države da se međudržavni sporazumi o odlasku konobara, kuvara, recepcionara i drugih obustave dok traje pandemija", naglasio je Rodić.

Predstavnici Sektora za turizam i ugostiteljstvo pri Uniji poslodavaca Srbije održali su prošle sedmice sastanak i formirali radnu grupu čiji će zadatak biti da kroz institucije sistema ostvare navedene zahteve.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 01.10.2020.
Naslov: Redakcija