Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: RGZ navodi da Javnobeležnička komora nelegalno izdaje građanima svoj list nepokretnosti


Građani često pitaju zašto postoje dve forme lista nepokretnosti? Jedna forma je forma koju izdaje Republički geodetski zavod, a druga koju izdaju javni beležnici. Da li se radi o istom dokumentu?

RGZ je, zahvaljujući reformi i digitalizaciji institucije, omogućio da podaci u centralnoj bazi katastra odakle se generiše list nepokretnosti bude ažurna i dostupna svima, potpuno besplatno. Nedavno je RGZ za javne beležnike obezbedio direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti. U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate.

Međutim, list nepokretnosti koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu. Na prvoj strani tog dokumenta nalaze se obeležja i simboli Ministarstva pravde a ne Republičkog geodetskog zavoda u čijoj je nadležnosti, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda. Ovakav dokument javnih beležnika je u potpunoj suprotnosti za zakonom i predstavlja direktnu krađu proizvoda RGZ-a! U Srbiji jedina nadležna institucija za formiranje lista nepokretnosti je RGZ i nijedna druga institucija ne može da izdaje drugačiji dokument pod tim nazivom. Javni beležnici ovim svesno i namernu zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju poverenje građana i privrede u državne organe.

- Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ. Podsećamo da su upravo Javni beležnici usporavali donošenje reformskog Zakona o postupku upisa u katastar i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018, 95/2018, 31/2019 i 15/2020), maltretirali građane odbijajući da im izdaju list nepokretnosti RGZ koji im je bio dostupan na samo jedan klik. Time su izazvali potpunu konfuziju i nezadovoljstvo građana, stvorili nepotrebne gužve na šalterima i nepotrebno opteretili službenike katastra - navodi se u saopštenju RGZ-a

Svoju nadležnost i reformski projekat RGZ će zaštititi kroz institucije sistema kako bi obezbedio pouzdan i efikasan servis svim građanima i ostao jaka podrška ekonomskom razvoju Srbije.

Izvor: Vebsajt RGZ, 02.10.2020.
Naslov: Redakcija