Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Zbog neusklađene saobraćajne signalizacije u Topličkom okrugu do daljnjeg obustavljeno polaganje vozačkog ispita


Od 1. oktobra 2017. godine sve auto-škole u Topličkom okrugu dobile su dopis Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se do daljeg obustavlja polaganje završnog ispita za vozački jer lokalna samouprava, ni nakon niza upozorenja i produženog roka, nije uskladila saobraćajnu signalizaciju u gradu sa zakonom usvojenim još 2012. godine.

Samim tim što je za trenutno oko 400 polaznika koji su prošli obuku i položili teorijski test, onemogućeno da izvedu kompletnu obuku do dobijanja vozačke dozvole, mnoge škole su u panici i preti im zatvaranje, iako su prethodnih godina dosta para uložili kako bi poslovanje uskladili sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US).

Sve uslove koje je država tražila od nas mi smo ispunili, a većina je podigla i kredite kako bi obezbedila sve to. Kada je lokalna samouprava trebala nešto da uradi, nastao je problem. Ovo je sramota ne samo za grad, već i čitav Toplički okrug jer je Prokuplje bilo mesto gde se polagao vozački za kandidate i iz ostalih opština, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe - kaže Zoran Simić, jedan od vlasnika auto-škole.

On najavljuje da će, ukoliko lokalna samouprava problem ne reši u najskorijem roku, vlasnici svih 8 auto-škola koje su registrovane u Topličkom okrugu, započeti štrajk.

Podseća da je ovo prvi put da se nakon 50 godina vožnja ne može polagati u Prokuplju, te da je lokalna samouprava bila dužna da reši problem kako se ovo ne bi desilo.

Vlasnici auto-škola smatraju da sve i da se već danas krene u rešavanje problema, to neće moći da se završi u narednih nekoliko meseci, a kako dolazi zima, realno rešenja neće biti ni pre proleća.

"Kako ćemo mi da radimo, da isplaćujemo plate, da plaćamo dažbine državi, pa i toj lokalnoj samoupravi ako nam nije omogućeno da radimo? Šta da kažemo kandidatima koji su prošli kompletnu obuku i stigli do završnog ispita, odnosno vožnje? Koliko da čekaju, čemu da se nadaju?", pitaju se vlasnici auto-škola.

Saznajemo da je elaborat koji je jedna privatna Agencija uradila, predat lokalnoj samoupravi još sredinom godine, kako bi oni odradili određene nedostatke oko horizontalne i vertikalne signalizacije, osposobili još jedan semafor i time obezbedili uslove, ali i povećali bezbednost u gradu. Ipak, do danas je sve to ostalo "mrtvo slovo na papiru".

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da je upoznat sa problemom, te da su sredstva za ovu namenu opredeljena poslednjim rebalansom budžeta, ali nas je uputio na njegovog zamenika i predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Miroljuba Paunovića., koji međutim nije bio nedostupan za komentar.

Inače, poslednja sednica Saveta za bezbednost saobraćaja održana je u drugoj polovini avgusta, gde je, između ostalog, rečeno da su iz opštinskog budžeta za rad Saveta predviđena sredstva u iznosu od 9,2 miliona dinara.

Vozačke ispite kandidati iz sve 4 opštine polažu u Prokuplju. Zbog toga je na sednici odlučeno da se pristupi donošenju neophodnih planskih dokumenata, kako bi se polaganje ispita nastavilo u Prokuplju - rekao je tada Paunović.

Na istoj sednici on je tvrdio da će se dokumenta i njihova implementacija uraditi u planiranom roku, međutim od tada se ništa nije uradilo na rešavanju problema koji je sada eskalirao.

Izvor: Vebsajt Kurir, 04.10.2017.
Naslov: Redakcija