Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU: Amazon da plati 250 miliona € zbog izbegnutih poreza. Luksemburg je davao nezakonite poreske olakšice, te je tri četvrtine profita Amazona ostalo neoporezovano


Amazon, najveća svetska onlajn platforma za trgovinu, moraće da plati 250 miliona evra Luksemburgu, na ime izbegnutih poreskih obaveza, odluka je Evropske unije.

Luksemburg je davao nezakonite poreske olakšice Amazonu, navedeno je iz komisije EU za konkurenciju. Rezultat toga je da je tri četvrtine profita Amazona ostalo neoporezovano, dodaje se.

Amazon, koji tvrdi da će do kraja godine imati oko 65.000 zaposlenih, odbija da je imao bilo kakav specijalan tretman. Iz te kompanije kažu da su porez plaćali u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim i zakonima Luksemburga.

Amazon je najnoviji na listi multinacionalnih kompanija koje će biti kažnjene po nalogu komisije za konkurenciju, jer su koristile rupe u poreskim zakonima Unije.

Reč je o milijardama evra koje su velike kompanije prenosile u poreske rajeve, ostajući van dometa poreznika u zemljama gde su ostvarivale najveću prodaju.

Regulatori su slične odluke doneli protiv Mekdonaldsa, a poznat je i slučaj kompanije Epl, koja je izbegla plaćanje poreza u visini od 13 milijardi evra u Irskoj, koje će po nalogu Brisela, morati da plati vlastima te zemlje.

Izvor: Vebsajt N1, 04.10.2017.