Zastava Bosne i Hercegovine

USAID ANALIZA ČINILACA ZAKONSKOG I NEZAKONSKOG POSLOVANJA: Privrednici ističu da se propisi ne tumače jednako, a problem je ne samo regulativa, već i njena primena. Specifičnost Srbije jeste da postoje privrednici koji žele da poštuju regulativu, ali nemaju sredstava za to


Inspektori će sedeti i kopati dokle god nešto ne iskopaju - ovako jedan od anketiranih privrednika opisuje ponašanje inspekcijskih službi na terenu. Vlasnici preduzeća ističu i problem da se propisi ne tumače jednako, odnosno da ono što važi u Beogradu, ne mora da se primenjuje i u Vranju. I većina se slaže da se inspektori zato i odlučuju da budu što stroži.

Ovo su samo neki od nalaza Analize činilaca zakonskog i nezakonskog poslovanja, koja je deo Projekta za bolje uslove poslovanja USAID.

- Problem je ne samo regulativa, već primena regulative - objasnila je stav privrede Jelena Pavlović, jedan od autora Analize. - Utisak je da su neka preduzeća zaštićena i da zakon nije isti za sve. Specifičnost Srbije, nešto što nisam našla u sličnim analizama u drugi delovima sveta, jeste da postoje privrednici koji žele da poštuju regulativu, ali nemaju sredstava za to.

Ankete privrednika otkrivaju i da iz godine u godinu sve više poštuju propise.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 05.10. 2017.
Naslov: Redakcija