Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKOJ UPRAVI: Ovaj propis će omogućiti ravnopravno korišćenje elektronskog i papirnog dokumenta u svim administrativnim, upravnim i sudskim postupcima, sa tendencijom da upotrebu papira, kao i šaltera, svede na minimum


Primena Nacrta zakona o elektronskoj upravi omogućiće veću efikasnost u radu, smanjiti troškove, te upotrebu papira i šaltera svesti na minimum, izjavio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Žikica Nestorović.

Nestorović je istakao da je ovaj propis jedan od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave i da će u praksi omogućiti ravnopravno korišćenje elektronskog i papirnog dokumenta u svim administrativnim, upravnim i sudskim postupcima, sa tendencijom da upotrebu papira, kao i šaltera, svede na minimum.

Na okruglom stolu, koji se 5. oktobra 2017. godine održao povodom javne rasprave o ovom zakonu, Nestorović je ukazao da će njegova primena omogućiti veću efikasnost u radu, smanjiti troškove kako uprave, tako i građana i privrede, ali i stvoriti i nove vrednosti u skoro svim oblastima života i rada.

- Efekte primene ovog zakona - veću pravnu sigurnost, transparentnost i investicije i bolje planiranje razvojnih politika - osetiće svi i građani i privreda, ali i zaposleni u upravi - poručio je Nestorović.

"Ako omogućimo bezbedno korišćenje savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija i olakšamo komunikaciju sa organima, smanjićemo i potrebu da građani i privrednici 'obijaju šaltere', ali ćemo osigurati i realne šanse da oni brže završavaju poslove koje imaju sa upravom što će podići stepen njihovog zadovoljstva", rekao je on.

Nestorović je konstatovao da je Srbija dugo čekala na ove promene, jer savremeni svet je davno počeo da primenjuje sve prednosti koje nose nove tehnologije.

- Mi hvatamo korak sa svetom, ali na tom putu nismo sami i, što je još bitnije, odlučni smo da ove promene prihvatimo i implementiramo kako bi državni aparat bio efikasniji i u stanju da podrži i podstakne rast privatnog sektora kao glavne pokretačke snage privrednog razvoj - zaključio je Nestorović.

Izvor: Vebsajt Blic, 05.10.2017.
Naslov: Redakcija