Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Osnivanje privrednih društava moći da se radi elektronskom prijavom koja će biti jeftinija, s obzirom na to da se eliminišu troškovi overe potpisa jer će elektronski kvalifikovan potpis da zameni overu potpisa na osnivačkom aktu


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima doprineće poboljšanju privrednog ambijenta i unaprediti i pojednostaviti poslovanje kompanija, poručio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković.

Vučković je, u Privrednoj komori Srbije (PKS) gde je organizovana završna javna rasprava o Nacrtu zakona, poručio da je cilj tih izmena da se otklone prepreke koje su postojale u primeni Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon i 5/2015) i da se unaprede pojedina rešenja.

On je istakao da se najbitnije izmene, između ostalog, odnose na stvaranje preduslova za eliminisanje "papirnog poslovanja" i dalji razvoj koncepta eUprave.

Najbitnije izmene su usmerene na omogućavanje elektronske registracije kao jednog od važnih koraka u ustanovljenju eUprave, odnosno, elektronskog poslovanja u sklopu digitalizacije društva, rekao je on.

Vučković je objasnio da će osnivanje privrednih društava moći da se radi elektronskom prijavom koja će biti jeftinija.

Prema njegovim rečima, kroz elektronsku registraciju pojeftinjuje i samo osnivanje privrednog subjekta s obzirom na to da se eliminišu troškovi overe potpisa jer će elektronski kvalifikovan potpis da zameni overu potpisa na osnivačkom aktu.

On je objasnio i da se važne izmene odnose na prinudni otkup akcija i pravo na prodaju akcija, kao i na detaljno uređenje instituta prinudne likvidacije.

U tom domenu smo precizirali odredbe koje će omogućiti nesmetano zatvaranje, odnosno, brisanje preduzeća kod kojih je ispunjen razlog za prinudnu likvidaciju, istakao je Vučković.

Takođe, on je rekao i da je uređen postupak smanjenja osnovnog kapitala kod društava sa ograničenom odgovornošću.

Izvor: Vebsajt Vlade, 04.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija