Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: PRAVNA LICA I PREDUZETNICI ZA PRIVATNO OBEZBEđENJE, KAO I ONI KOJI SU OBRAZOVALI UNUTRAšNJI OBLIK ORGANIZOVANJA OBEZBEđENJA ZA SOPSTVENE POTREBE - SAMOZAšTITNA DELATNOST, KAO I FIZIčKA LICA KOJA RADE U PRIVATNOM SEKTORU BEZBEDNOSTI, U OBAVEZI SU DA STEKNU LICENCU ZA VRšENJE POSLOVA PRIVATNOG OBEZBEđENJA DO 1. JANUARA 2017. GODINE. PRIVREDNI SUBJEKTI KOJI DO NAVEDENOG DATUMA NE DOBIJU ODGOVARAJUćU DOZVOLU, NEćE MOćI DA OBAVLJAJU DELATNOST PRIVATNOG OBEZBEđENJA, A KORISNICI USLUGA IMAćE OBAVEZU DA ANGAžUJU ISKLJUčIVO LICENCIRANE KOMPANIJE I PREDUZETNIKE


Privredna komora Srbije (PKS) apelovala je na sva pravna i fizička lica, kao i preduzetnike u oblasti privatnog obezbeđenja, da se prijave na obuke za licence u privatnom obezbeđenju, s obzirom na to da rok za licenciranje 1. januar 2017. godine

Iz Udruženja za uslužne delatnosti PKS ukazuju da je neophodno što pre pristupiti planiranju, organizovanju i sprovođenju stručne obuke, polaganju stručnog ispita i pribavljanju licenci, odnosno dozvola za rad pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica, navodi se u saopštenju.

Oni podsećaju da je postavljen krajnji rok za usaglašavanje sa odredbama Zakona o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015 - dalje: Zakon) i neće biti pomeranja termina, zvanični je stav Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Privredni subjekti koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu - licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, a korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike", navode iz PKS.

Sudeći po trenutnom tempu sprovođenja obuke i licenciranja, opšti zaključak je da se proces odvija suviše sporo i da je nedovoljan broj prijavljenih kandidata.

Prema podacima MUP-a, do 30. septembra 2016. godine stručni ispit je položilo 8.550 polaznika, ali od toga je izdato samo 2.830 licenci. 11 pravnih subjekata dobilo je licencu za obavljanje delatnosti privatnog obezbeđenja.

Procenjuje se da je u ovoj delatnosti angažovano oko 35.000 radnika, a nijedno pravno lice, odnosno javno preduzeće, koje samo obavlja delatnost obezbeđenja - samozaštita, do sada nije podnelo prijavu, kako za obuku za zaposlene, tako i prijavu za sticanje licence za pravno lice.

"To u praksi znači da nijedno preduzeće koje ima ovakav vid zaštite, neće moći da radi na ovaj način, jer nije ispunilo Zakonom definisane obaveze", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija