Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE: NACRTOM ZAKONA, čIJE JE USVAJANJE PLANIRANO TOKOM JESENI 2016. GODINE, PREDVIđENO JE FORMIRANJE NOVIH ODELJENJA TUžILAšTAVA, SUDOVA I POLICIJE ZA OTKRIVANJE I PROCESUIRANJE KRIVIčNIH DELA ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE


Nacrt zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije naći će se, u formi Predloga zakona, pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije tokom jesenjeg zasedanja, a njegovo usvajanje omogućiće širenje nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Nacrt zakona predviđa formiranje posebnih odeljenja u višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, koja bi se isključivo bavila krivičnim gonjenjem počinioca koruptivnih dela.

"Za najteže oblike organizovanog kriminala imaćemo centar za teritoriju čitave Srbije, a taj centar biće Tužilaštvo za organizovani kriminal, dok bi Viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu bili regionalni centri", rekla je ministarka.

Kako je navela, tim zakonom veliki broj državnih organa dobiće oficire za vezu sa tužilaštvom i policijom kako bi se olakšalo gonjenje počinilaca organizovanog kriminala.

"Kod najsloženijih predmeta organizovanog kriminala neophodan je najveći stepen saradnje svih državnih institucija sa policijom i javnim tužilaštvom kako bi se obezbedilo efikasno upravljanje istragom i krivičnim gonjenjem. Tada će tužioci moći da formiraju udarne grupe kao timove službenika različitih organa koji će imati samo jedan cilj - privođenje pravdi organizovane kriminalne ili terorističke grupe", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da je Ministarstvo pravde uvažilo inicijativu MUP-a i izradilo izmene i dopune važećeg Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) koje predviđaju povećanje zakonskog minimuma kazni zatvora za proizvodnju, držanje i promet nedozvoljenog i nelegalnog oružja.

"Do sada je bio propisan minimum od šest meseci zatvora za ta krivična dela, a u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama KZ-a predviđeno je da sud može da izrekne minimalnu kaznu zatvora godinu dana", navela je ministarka.

Ona je dodala da će u slučajevima veće količine zabranjenog oružja ili sredstava velike razorne moći kazna učiniocu iznositi od dve do 12 godina zatvora, umesto dosadašnjih deset.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.10.2016.
Naslov: Redakcija