Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: POčEO RAD NA USPOSTAVLJANJU JEDINSTVENOG INFORMACIONOG SISTEMA ZA INSPEKCIJE "EINSPEKTORA"


Formiranje jedinstvenog informacionog sistema - "eInspektor" predviđeno je Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015), koji je donet u aprilu 2015. godine, a čija primena počinje 30. aprila 2016. godine.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Željka Ožegovića, počeo je rad na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema za inspekcije "eInspektor", koji će imati ključnu ulogu u borbi protiv sive ekonomije, jer će inspekcije imati uvida u ono što njihove kolege rade.

Izrada ovog informacionog sistema koji će objediniti rad svih inspekcijskih službi trajaće dve i po godine, što znači da bi do 2018. godine trebalo da bude završen ceo proces, precizirao je Ožegović.

"Taj sistem će doprineti i da se ne ide stalno kod istih subjekata u nadzor, i to kod onih koji posluju legalno, što se dešavalo, već će sve aktivnosti moći da se usmere ka onima koji posluju nelegalno ", istakao je Ožegović.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu, Dušan Stojanović, istakao je da je elektronska uprava najjači alat u borbi protiv sive ekonomije, dodajući da će "eInspektor" povezati rad svih inspekcijskih službi, pa će inspektori biti u prilici da vide ne samo svoje predmete, već će moći na vrlo jednostavan način da komuniciraju sa kolegama iz drugih sektora, i da prijave nelogičnosti na terenu koje vide kod stranke u postupku.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 05.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija