Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 5. OKTOBRA 2015. GODINE ODRżANE SEDNICE ODBORA ZA USTAVNA PITANJA I ZAKONODAVSTVO, ODBORA ZA ZAšTITU żIVOTNE SREDINE, ODBORA ZA ZDRAVLJE I PORODICU - RAZMATRANI AMANDMANI NA PREDLOGE ZAKONA, PODRżANA BARSELONSKA DEKLARACIJA


137. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održanoj 5. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmatrali su amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o turizmu i na Predlog zakona o nacionalnim parkovima, koje je podnela Vlada.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o turizmu podneto je 83 amandmana narodnih poslanika, a članovi Odbora su utvrdili da su podneti amandmani u skladu sa UstavomRepublike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav)i pravnim sistemom Republike Srbije, izuzev amandmana na član 9, 59. sa ispravkom i na član 60. sa ispravkom koje su zajedno podneli narodni poslanici Marko Đurišić, dr Ninoslav Stojadinović, Snežana Malović, Biljana Hasanović-Korać, Goran Bogdanović, Branka Karavidić, Slobodan Homen i dr Blagoje Bradić.

Odbor je razmotrio i 38 amandmana podnetih na Predlog zakona o nacionalnim parkovima i ocenio da su podneti amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, izuzev amandmana na član 11. koji su zajedno podneli narodni poslanici Marko Đurišić, dr Ninoslav Stojadinović, Snežana Malović, Biljana Hasanović-Korać, Goran Bogdanović, Branka Karavidić, Slobodan Homen i dr Blagoje Bradić i amandmana na član 11. koji je podneo narodni poslanika prof. dr Janko Veselinović.

18. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine održanoj 5. oktobra 2015. godine, razmatrani su amandmani na Predlog zakona o nacionalnim parkovima.

Vlada i Odbor su na Predlog zakona o nacionalnim parkovima, prihvatili 19 od ukupno 38 amandmana, podnetih od strane narodnih poslanika.

Sednici su prisustvovali ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković i predstavnici ministarstva, kao i savetnici nevladine organizacije kroz mehanizam "Zelena Stolica".

26. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 5. oktobra 2015. godine, članovi Odbora podržali su globalnu inicijativu za efikasnu borbu protiv tuberkuloze - Barselonsku deklaraciju.

Naime, politički predstavnici različitih naroda sveta doneli su Odluku o formiranju nove globalne parlamentarne grupe koja će se zalagati za efikasniju borbu protiv epidemije tuberkuloze. Nova parlamentarna grupa će sarađivati sa zvaničnim organizacijama kao što su Svetska zdravstvena organizacija, UNITAID, Globalni fond, partnerstvo za zaustavljanje tuberkuloze, Unija i UNAIDS, kao i nevladinim organizacijama širom sveta.

Predsednica Odbora, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, naglasila je da uprkos značajnom napretku u protekloj deceniji, tuberkuloza i dalje veoma prisutan zdravstveni problem u većini zemalja evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, a da Republika Srbija spada u 37 zemalja evropskog regiona gde se registruje niska stopa prijavljivanja tuberkuloze, što znači da je trend stope oboljevanja i umiranja od tuberkuloze, u Srbiji, u padu tokom poslednjih deset godina.

Takođe, prisutne je informisala da je Projekat "Kontrola tuberkuloze u Srbiji", koji je sprovodilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a koji je finansiran sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, završen 30. septembra 2015. godine, nakon deset godina trajanja i da je rezultat istog smanjenje opterećenja tuberkulozom u Srbiji za više od 60 odsto.

"Stav Odbora je da borba protiv zaraznih bolesti zahteva sveobuhvatan pristup države i društva, te da je Odbor nakon sagledavanja stanja u ovoj oblasti inicirao izmenu zakonske regulative, čime je izrazio svoju posvećenost u borbi protiv zaraznih bolesti", zaključila je predsednica Odbora.

Narodni poslanik prof. dr Dušan Milisavljević obrazložio je prisutnima svoju inicijativu i pozvao Odbor da je podrži, kako bi Srbiju svrstali u red zemalja koje se zajedničkim snagama bore protiv tuberkuloze, istakavši da se prvi put na globalnom nivou pažnja usmerava na tu veoma ozbiljnu bolest. Tom prilikom, Milisavljević je pohvalio zdravstvenu politiku Ministarstva zdravlja, koje je 22. septembra podržalo ovu inicijativu čime se svrstalo u red ministarstava zdravlja evropskih zemalja koje su podržale borbu protiv tuberkuloze.

Sednici su, sa saradnicima, prisustvovali prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dr Dragan Ilić direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 05.10.2015.
Obeležavanje: Redakcija