Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O OCENJIVANJU UČENIKA U SREDNJEM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: PROPIS STUPA NA SNAGU 6. OKTOBRA 2015. GODINE


Pravilnik o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 82/2015 - dalje: Pravilnik) stupa na snagu6. oktobra 2015. godine.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) navode da se većina stvari koje su unete u njega već uveliko primenjuje u školama, a kao primer navode postojanje formativnog ocenjivanja i blagovremenu najavu pismenih zadataka i kontrolnih vežbi, kako učenici ne bi bili preopterećeni.

Ono što predstavlja novinu, navodi se u saopštenju USPRS, su:

- U članu 13. Pravilnika se uvodi obaveza inicijalnog procenjivanja.

- U članu 16. učenici dobijaju pravo da ponove pismenu vežbu ili zadatak ukoliko na njemu više od 50% učenika dobije slabu ocenu, a ponovna provera se može raditi i na časovima dopunske nastave. Takođe i učenik koji ne može biti ocenjen na redovnim časovima ocenu može dobiti na časovima dopunske nastave.

- Zaključnu ocenu daje odeljenjsko veće. U Pravilniku se navodi i da odeljenjsko veće može da promeni predloženu ocenu predmetnog nastavnika samo u slučaju da je ona predložena suprotno odredbama iz kriterijuma koji su navedeni u članu 17.

- Uvodi se opisna ocena iz vladanja u toku polugodišta.

- U stavu 10 člana 17 stoji: Ako predmetni nastavnik, iz bilo kojih razloga, nije u mogućnosti da organizuje čas iz stava 7. ovog člana, škola je dužna da obezbedi odgovarajuću stručnu zamenu.

U članu 17, stav 7 stoji: Učeniku koji ima manje od tri ocene u toku polugodišta ne može se utvrditi zaključna ocena.

USPRS navodi da je očigledno da zakonodavac nije mislio na čas iz stava 7 člana 17, jer u njemu uopšte ne postoji reč "čas", vać na čas iz stava 6 člana 16, ili na čas iz stava 9 člana 17. Ovu grešku, navodi se u saopštenju, treba ispraviti jer će u praksi dovesti do zabune.

- U stavu 4 člana 17 Pravilnika stoji: Zaključna ocena iz izbornog predmeta građansko vaspitanje je: veoma uspešan i uspešan.

USPRS navodi da u Pravilniku o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 67/2013), u stavu 3 člana 14 stoji: Zaključna ocena iz izbornih predmeta propisanih Zakonom, odnosno predmeta verska nastava i građansko vaspitanje je: ističe se, dobar i zadovoljava.

U saopštenju se dodaje da zakonodavac Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju nije uzeo u obzir rešenja iz Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, bar kada je reč o ocenjivanju iz predmeta Građansko vaspitanje. Ovu grešku, smatraju, treba ispraviti jer je to u interesu samih učenika, a i logično je da ocene u srednjoj školi budu iste kao i one u osnovnoj školi.

Izvor: Vebsajt Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, 05.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija