Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI NA PROSTORIMA ZA IGRU I SPORTSKIM TERENIMA


 Centar za sprečavanje nesreća upozorio je danas, povodom stradanja dece na igralištima da u Srbiji nema zakona, pa ni obaveza vezanih za upravljanje, inspekcijski nadzor i bezbednost na prostorima za dečju igru i upozorio da set standarda Evropske unije za bezbednost na terenima za igru i sport, nije dostupan svima jer košta 40.000 dinara.

U saopštenju se ističe da su raznim zakonima zaštićeni manjinske grupe, potrošači, domaće i divlje životinje, biljke, što raduje, ističe se u saopštenju.

"Ono što nas brine i šta nas ne ostavlja ravnodušnim jeste činjenica da deca kao najranjiviji deo našeg društva nisu na ovoj listi i da se samo na osnovu retkih zakona, kao što je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, može zahtevati, kontrolisati ali i kažnjavati odstupanje od zakona, odnosno ugrožavanje bezbednosti dece", ukazao je Centar.

  • Sa druge strane, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, propisao je da svi zaposleni, pa i oni u školama i vrtićima moraju imati procenu rizika za svoja radna mesta, što podrazumeva identifikaciju opasnosti i štetnosti kojima su izloženi i primenu mera za njihovo otklanjanje. Naravno ovo važi samo za zaposlene, od direktora do čistačice. A deca, pita Centar.

Centar za sprečavanje nesreća pita da li li je sve što ovo društvo može da ponudi deci u školama „Osiguranje od posledica nezgode“.

"Može li neko osim retkih nevladinih organizacija, kao što je udruženje Roditelj, da spomene reči prevencija, edukacija, primena standarda", ističe centar.

  • Centar je ukazao i na činjenicu da srpski standardi, prevedeni i neprevedeni standardi Evropske unije, koje je objavio Institut za standardizaciju Srbije, koji se odnose na bezbednost na prostorima za igru i sportskim terenima, nisu „dostupni“ svima.

Set svih ovih standarda košta preko 40.000 dinara, upozorio je Centar za sprečavanje nesreća.

Izvor: Tanjug